Skip to content

Voda: simbolika i skulptura i tema knjige


 
Strossmayerova galerija starih majstora
Gliptoteka i Kabinet grafike HAZU
 
U Strossmayerovoj galeriji starih majstora HAZU, na Zrinskom trgu 11, u Gliptoteci HAZU, Medvedgradska 2 od 02. do 18. svibnja te u Kabinetu grafike HAZU 16. i 17. svibnja posjetitelji mogu besplatno razgledati dio programa ovogodišnje edukativne akcije „Voda“
 
Sve tri izložbe organiziraju se u povodu međunarodnog Dana muzeja koji je 18. svibnja.
Program Strossmayerove galerije starih majstora HAZU, pod naslovom „Simbolika i priroda vode“, namijenjen je prvenstveno učenicima viših razreda osnovne škole te srednjoškolcima, koji i čine najbrojniju skupinu posjetitelja ove naše ustanove. Autorica i voditeljica programa Ivana Katušić kaže: „Slijedeći nit vodilju akcije "Voda", namjera nam je predočiti posjetiteljima na koje su sve načine vodu doživjeli i predstavljali stari majstori. Ona se u njihovim djelima pojavljuje u simboličkoj značenju, no i doslovno, kao zaseban objekt zanimanja umjetnika. Nakana nam je, također, istaknuti ulogu vode u očuvanju muzejskih predmeta.“
Voda i skulptura“ naziv je dijela stalnog postava Gliptoteke HAZU u kojem će vizualno biti naglašeno deset skulptura koje se mogu povezati s vodom: to su prikazi rijeke, mora i sl. ili ljudim koji nose vodu (motiv: vodonoše). Skulpture su djela naših poznatih kipara: Kršinića, Džamonje, Lozice, Meštrovića, Valdeca, Turkalja, Halačeva, Michiellija i Ružića, a djecu i mlade pozivamo da ih pronađu i dožive u njihovu muzejskom okruženju. Autorica i voditeljica programa je Vesna Mažuran Subotić.
Program "Voda kao tema umjetničke knjige" Kabineta grafike HAZU uz izložbu Maje S. Franković bit će poticaj osmoškolcima i srednješkolcima da 16. i 17. svibnja od 11 – 14 sati u izložbenom prostoru Kabineta grafike u sklopu likovne radionice, kojoj će prisustvovati autorica Maja Franković, izrađuju svoje primjerke umjetničkih knjiga na zadanu temu. Za posjetitelje će biti osiguran pribor, papiri i sav ostali potreban materijal za rad. Autorice i voditeljice programa su Tanja Lisec i Ana Petković.
Međunarodni dan muzeja – 18. svibnja – svake je godine diljem Europe popraćen je brojnim svečanostima i raznolikim kulturnim događanjima. Hrvatsko ga muzejsko društvo po sedamnaesti puta obilježava višednevnom muzejsko-edukativnom akcijom, u koju se ove godine uključilo 55 muzeja i galerija iz 27 hrvatskih gradova, u kojima tradicionalno sudjeluju i umjetničke jedinice HAZU-a.
Nives Gajdobranski

Akademija-Art

See also  Zajednička žirirana izložba u Križevcima posvećena Danteu, od 15. studenog