Jedan od najzloglasnijih vođa somalskih pirata koji je terorizirao velika područja Indijskog oceana i dobivao višemilijunske otkupnine za otete brodove, najavio je svoje umirovljenje
Nakon što sam se osam godina bavio piratstvom odlučio sam se povući i prestati, i od danas neću više biti uključen u tu razbojničku aktivnost, rekao je novinarima Mohamed Abdi Hassan, poznat kako Afweyne odnosnoVelika Usta.

Prošle je godine Afweyne opisan kao jedan od najzloglasnijih i najutjecajnih vođa u somalskoj regiji Hobyo, utočištu pirata, u izvješću UN-ove skupine za praćenje stanja u Somaliji i Eritreji. Njegovi su ljudi, po izvješćima, bili upleteni u zarobljavanje ukrajinskog teretnog broda MV Faina koji je prevozio 33 osuvremenjena tenka T-72 iz sovjetskog doba i koji je pušten nakon 134 dana uz otkupninu od tri miijuna dolara. Također je po izvješćima upleten u otmicu 2008. supertankera Sirius Star u saudijskom vlasništvu koji je poslije pušten uz otkupninu od nekoliko milijuna dolara.

Afweyne nije naveo razlog za promjenu zanata ali je na svečanosti u središnjoj somalskoj regiji Adado rekao i da nastoji uvjeriti druge pirate da slijede njegov primjer i odustanu od razbojništva.

Foto: Pixsell
Izvor: HRT