Vladimir Pištalo: Tesla, portret među maskama

tesla

Tesla, portret među maskama, dobitnik NIN-ove nagrade 2008., romansirana je biografija velikog znanstvenoga genija Nikole Tesle, napisana vješto i originalno kako bi izbjegla zamke u koje taj žanr lako upada

 
Kombinirajući historiografsku gradu i poetsku slikovitost, Pištalo ispisuje lirsku biografiju koja istodobno funkcionira kao kronika epohe i kao osobna pripovijest o privatnim i javnim usponima i padovima Nikole Tesle. Izvanredan stil pisca koji se trenutno javlja s američke adrese nadmašuje sve obljetničke pokušaje “približavanja” i objašnjavanja Teslina genija i čitateljima pruža užitak u susretu s literarnim djelom kojem su lik i djelo Nikole Tesle povod, ali ne i svrha. Roman je pogovorom popratio Miljenko Jergović.

Vladimir Pištalo rođen 1960. godine jedan je od najznačajnijih suvremenih srpskih pisaca. Završio je Pravni fakultet u Beogradu, a doktorirao na sveučilištu New Hampshire. Radi na Becker Collegeu u Worcesteru, u Massachusettsu, kao profesor američke i svjetske povijesti.
Proza mu je prevođena na nekoliko svjetskih jezika i dobitnik je niza regionalnih književnih nagrada i priznanja. Francuski prijevod romana “Milenijum u Beogradu” bio je u najužem izboru za prestižnu godišnju nagradu Femina za najbolji prevedeni roman na francuski jezik.

Izvor: Bestseller.jutarnji.hr