Vladimir Šišljagić: Ne znam odakle to Češeku


 

Odakle je došla lažna optužba da predsjednik Ivo Josipović živi u stanu koji je u Drugom svjetskom ratu otet Židovima?
 

Dok Češek više ne želi govoriti o stanu Ive Josipovića, njegovi kolege tvrde da je on na televiziji vidio Čička kako tvrdi da je stan vlasništvo židovske obitelji
 
Nakon što se ispostavilo da optužba nije istinita, svi peru ruke od toga da su upravo oni bili izvor tih dezinfomacija. HDSSB-ov zastupnik Igor Češek koji je takvu tešku optužbu na račun šefa države prvi iznio isti je dan otkrio da ju je dobio od HHO-a, što je njihov predsjednik Ivan Zvonimir Čičak jučer najodlučnije demantirao.
Začuđeni Čičak
– Nikada nikoga iz HDSSB-a, pa tako ni zastupnika Češeka, nisam vidio ni s njima razgovarao.

Osim toga, stanom predsjednika Josipovića nismo se bavili ni HHO ni ja. Od nas stoga sigurno nisu dobili takve informacije – odgovorio je Čičak.

Zastupnik HDSSB-a koji je u srijedu pred cijelom javnošću u Saboru prozvao predsjednika države da živi u stanu otetom Židovima o svemu jučer nije želio reći ni riječ.
– Sve što sam o tome imao reći, rekao sam – odgovorio nam je Češek kad smo ga zamolili da nam detaljnije objasni tko mu je u HHO-u i kada dao podatke o Josipovićevu stanu. – Nemam reći ništa više od onoga što sam već rekao, a to je da sam informaciju dobio u HHO-u – kratko je uzvratio Češek. No, od nekih njegovih stranačkih kolega doznali smo da je Češek te informacije navodno čuo u nekoj televizijskoj emisiji u kojoj je gostovao predsjednik HHO-a Čičak.
‘Moj stav je poznat’
– Čičak je, govoreći o povratu imovine Židovima, tada izjavio da i naš predsjednik živi u stanu koji je oduzet Židovima – rekao nam je jučer jedan Češekov stranački kolega.
Ivan Zvonimir Čičak, međutim, i to demantira.
– Sigurno nikada nigdje nisam govorio o Josipovićevu stanu jer se time uopće nisam bavio – rekao je Čičak.
Naglasio je i to kako je poznat njegov stav da svu oduzetu imovinu treba vratiti, i to ne samo Židovima, već svima kojima je oduzeta.
– Mislim da bi trebalo ispitati u čijim stanovima žive svi naši viđeniji građani. Recimo, Tuđmanova obitelj živi u kući koja je pripadala židovskoj obitelji – ustvrdio je Čičak.
Predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić također se ogradio, ne želeći komentirati Čičkovu izjavu da nikad ni s kim, pa ni sa saborskim zastupnikom HDSSB-a Igorom Češekom, nije razgovarao o stanu Ive Josipovića, kao ni spekulacije da je Češek u Saboru lagao.
Šišljagić suzdržan
– U ovom trenutku ne mogu to komentirati, ali ako je to pitanje pokrenuto u javnosti, onda treba ispitati sve okolnosti toga slučaja. Nisam razgovarao s kolegom Češekom o tome gdje je i od koga dobio informaciju – rekao je Šišljagić.
Šefa HHO-a prokomentirao je i izjavu predsjednika HDSSB-a koji je rekao kako bi trebalo istražiti tko je što rekao o Josipovićevu stanu .
– Pa neka istraže – odgovorio je predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak.

Foto: Dragan Matic / CROPIX
Izvor: Suzana Barilar, Nikola Patković / Jutarnji.hr

Akademija-Art