Skip to content

Vladajući bi da se narod zabavi Bleiburgom


 

HDZ protiv ukidanja saborskog pokroviteljstva nad komemoracijom u Bleiburgu
 

Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor je na konferenciji za novinare naglasila da je Predsjedništvo HDZ-a jednoglasno prihvatilo njezin prijedlog da stranka sutra na sjednici Predsjedništva Sabora bude protiv ukidanja saborskog pokroviteljstva nad komemoracijom u Bleiburgu.
 
Podsjetila je da je odluka o pokroviteljstvu Sabora donesena i provođena i za vrijeme vlade Ivice Račana, a na Bleiburgu su bili i predsjednik Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović. Upitala je što se u međuvremenu promjenilo i zašto bi Sabor sada trebao odustati od tog pokroviteljstva. Za nas je posebno uvredljiva činjenica da se spekulira o tome da ostane 500 tisuća kuna predviđenih proračunom Sabora za tu komemoraciju, ali da se skine pokroviteljstvo rekla je Kosor. Istaknula je kako se radi o providnom pokušaju vladajućih krugova da se narod zabavi raspravom o Bleiburgu i da se ne bavi svakodnevnim problemima.

Predsjednica HDZ-a kazala je da će od Predsjedništva Sabora tražiti da se o tom prijedlogu raspravlja na plenarnoj sjednici te o njemu pojedinačno glasuje.

Najavila je i da će stranka sutra u saborsku proceduru uputiti zahtjev za smjenom ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića zbog njegovih uvredljivih izjava vezanih uz pojedine hrvatske sportaše i Hrvatski sabor. Ministar znanosti i obrazovanja trebao bi biti prvi u širenju poruka tolerancije, međusobnog uvažavanja i poštovanja, a ministar Jovanović čini upravo suprotno, rekla je Kosor.

Smatra kako ministar Jovanović radi u neskladu s nekoliko zakona pa i Ustavom, a posebno sa Zakonom o suzbijanju diskriminacije.

Kosor je izvjestila da je Predsjedništvo stranke danas usuglasilo veći dio promjena Statuta HDZ-a, a najvažnijim smatra što je prihvaćeno da će svaki član HDZ-a birati predsjednika stranke. Također, nakon unutarstranačkih izbora, 20. svibnja, krenut će se u izradu statuta koji će biti usklađen s novim programom stranke.

Foto Wikipedia (Kolona hrvatskih vojnika kod Bleiburga)

Izvor: HRT

Akademija-Art