Skip to content

Vlada prodaje 50% vlasničkog udjela u CO

Vlada je na današnjoj sjednici pokrenula postupak izbora savjetnika za privatizaciju i dokapitalizaciju Croatia osiguranja radi prodaje oko 50 posto vlasničkog udjela u toj osiguravajućoj kući

Država u Croatia osiguranju ima preko 82 posto temeljnog kapitala, a Vlada namjerava prodati negdje do 50 posto vlasničkog udjela, rekao je ministar financija Slavko Linić. U prodaju dionica krećemo radi jačanja Croatia osiguranja koje s dokapitalizacijom može ojačati svoj položaj u dijelu životnog osiguranja, a za Vladu su to također važni prihodi za financiranje deficita, ističe Linić.

Vlada ipak želi zadržati 25 posto plus jednu dionicu kako bi mogla sudjelovati u donošenju strateških odluka za funkcioniranje Croatia osiguranja.

Na sjednici je predstavljen i prijedlog Zakona o boravištu kojim se ukida pojam prebivališta, a uvodi trajno i privremeno boravište. To će, čulo se na sjednici, pridonijeti i rješavanju vječnog problema s neurednim popisima birača.

Predsjednik Republike moći će se nakon prestanka obnašanja dužnosti vratiti na svoje bivše radno mjesto, mirovina će mu se određivati prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, a zadržat će ured i službeni automobil, ali na rok od pet godina. Predložila je to Vlada u izmjenama Zakona o posebnim pravima predsjednika Republike po prestanku obnašanja dužnosti.

Prema prijedlogu koji je Vlada uputila u saborsku proceduru, predsjedniku Republike po prestanku obnašanja dužnosti osigurava se radno-pravna zaštita tj. omogućuje mu se pravo povratka na rad kod poslodavca kod kojeg je bio u radnom odnosu na neodređeno vrijeme, i to u roku trideset dana od prestanka obnašanja dužnosti. Ako je prestala potreba za obavljanjem tih poslova, poslodavac mu je dužan ponuditi obavljanje drugih odgovarajućih poslova.

Predsjednikova mirovina ubuduće bi se određivala prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, kao i svim drugim osiguranicima, odnosno više ne bi bila u visini 90 posto njegove plaće nego bi se određivala prema općem propisu, kazao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. Predviđa se smanjenje mirovine s oko 22 tisuće na oko osam tisuća kuna.

Po prestanku obnašanja dužnosti predsjednik Republike i dalje bi imao pravo na ured, dva državna službenika za obavljanje administrativnih i ostalih poslova te osobnog vozača i službeno vozilo i to na rok od pet godina.

Izmjene se neće primjenjivati na bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, a ministar Mrsić je kazao kako je zaključeno da su to stečena prava koja će on moći nastaviti koristiti u istom opsegu i nakon što izmjene zakona stupe na snagu.

Foto: Davor Pongračić/Cropix

Akademija-Art

 

See also  Krešimir Kučko šef Croatije Airlines, javni natječaj za još dva člana uprave