Vlada prihvatila rebalans proračuna za 2012.Na današnjoj sjednici Vlada je jednoglasno prihvatila nacrt prijedloga izmjena i dopuna državnog proračuna Republike Hrvatske za 2012. godinu. Prihodi proračuna se povećavaju za 1,4 milijarde kuna, rashodi za 1,5 milijardi kuna, a manjak proračuna povećava se za 100 milijuna kuna te zadržava na razini 10 milijardi kuna.
 
Prihodi su racionalno planirani. Na kraju su i nadmašeni. Nažalost, i rashodi su nadmašeni. Ovdje se radi o proračunskoj prilagodbi, a ne štednji. Jer štednja je kada nešto što imamo stavljamo na stranu da raste, rekao je predsjednik Vlade Zoran Milanović.
 
Napomenuo je kako će Vlada učiniti sve za poticanje rasta i zapošljavanja, ali se mora shvatiti da se ne može dugo nositi taj teret. Ne možemo trošiti više nego što zarađujemo. U ovom trenutki imamo 1,3 milijuna građana koji su na tržištu i rade, a izloženi su nepogodi krize, rekao je.
 
Rebalansom ukupni manjak proračuna konsolidirane opće države projiciran je na razini od 3,5 posto BDP-a, pri čemu manjak proračuna izvanproračunskih korisnika raste za 0,3 postotna boda zbog pojačanih investicijskih aktivnosti Hrvatskih voda i Hrvatskih cesta. U ovoj godini Vlada očekuje pad BDP-a od 1,1 posto te prosječnu inflaciju od 3,4 posto.
 
Vlada će razmotriti i prijedlog zakona o sanaciji javnih ustanova, izmjene i dopune Zakona o platnom prometu, s nacrtom konačnog prijedloga zakona, nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama Zakona o postupanju i uvjetima gradnje radi poticanja ulaganja.
 
Među ostalim točkama dnevnog reda je i prijedlog odluke o produženju primjene nacionalnog plana za poticanje zapošljavanja za 2011. i 2012. do 1. srpnja 2013., izvješće o provedbi plana humanitarnog razminiravanja i utrošenim sredstvima za 2011. i prijedlog plana za 2012.; izvješća o provedbi mjera iz akcijskih planova uz strategiju suzbijanja korupcije donesenih 2008. i 2010. godine.

Foto: Pixsell
Izvor: HRT