Vlada izgubila pravo na otkup Ine, važu opcije

milanovic

milanovic

MOL je u priopćenju ustvrdio kako Hrvatska nema pravo prvokupa dionica Ine koje je dobila potpisivanjem ugovora 2009. godine zbog kršenja tih ugovora

Mađarska kompanija osvrnula se na priopćenje mađarske Vlade koja je kao 25-postotni vlasnik MOL-a zatražila od njegove Uprave da razmisli o prodaji svog udjela u Ini Hrvatskoj, a nakon što je Hrvatska zatražila objavljivanje Interpolove tjeralice protiv šefa MOL-a Zsolta Hernadija zbog istrage da je dao mito od 10 milijuna eura bivšem premijeru Ivi Sanaderu kako bi prepustio upravljačka prava u Ini mađarskoj kompaniji.
MOL u priopćenju piše kako uvažavaju međunarodnu i političku važnost svoje investicije u Hrvatskoj, kao i važnost događaja “u nedavnoj prošlosti”. Ističu kako stalno procjenjuju vrijednost svog portfelja, u kojem je i Ina, i striktno vode računa o tome da povrat vrijednosti za dioničare i sve uključene strane bude što je moguće veći, pri čemu imovina u cijelosti pridonosi uspjehu kompanije.

– Unatoč velikom broju nepravednih akcija protiv MOL-a i njegova menadžmenta, na koje po svemu sudeći utječu interesi usmjereni na zastrašivanje kompanije i predsjednika njezine uprave i na opstruiranje MOL-ova poslovanja u Hrvatskoj, mađarska kompanija nastavit će i dalje procjenjivati svoje strateške, financijske i političke ciljeve kako bi se sačuvala vrijednost dionica i prilikom preispitivanja prirode bilo kakvog budućeg angažmana u Ini u bliskoj budućnosti – pišu iz MOL-a.

Iako bi sse sve ovo moglo pretvoriti u dugu sudsku bitku, piše Večernji List, ipak je teško vjerovati da bi ijedna ozbiljnija svjetska kompanija bila spremna otkupiti MOL-ov udjel u Ini i ući u kompaniju bez suglasnost i s hrvatskom Vladom.

Kako će hrvatska Vlada nastaviti pregovore s MOL-om koji su počeli prije desetak dana, jučer još nije bilo odlučeno. U Vladi priznaju da novca za otkup Ine nema, jer se do jučer ta opcija uopće nije razmatrala. Zato će čekati da vide koliko su Mađari ozbiljni u namjeri prodaje Ine.
Jutarnji List piše da se u Vladi neslužbeno može čuti kako bi bilo najbolje da država prvo otkupi dionice, a onda ih u roku dvije godine proda novom strateškom partneru.

Problem je što država nema novca za to, pa bi se morala zadužiti i tako otvoriti novi front, onaj prema Europskoj komisiji koja ne bi blagonaklono gledala na novo drastično povećanje javnog duga. Kao moguće rješenje već se zato spominje poseban aranžman s EBRD-om ili Europskom investicijskom bankom: Vlada bi se kod njih zadužila uz jamstvo da će u roku dvije godine naći strateškog partnera, prodati Inu i vratiti dug. Za takav scenarij tražila bi i zeleno svjetlo EK.