Vlada izabrala savjetnika za privatizaciju HPB-a

Vlada je izabrala zajednicu ponuditelja Confida – Revizija iz Zagreba te Confida Klagenfurt, Schonherr Rechtsanwalte i CD Invest Consult iz Austrije za savjetnika za privatizaciju i dokapitalizaciju Hrvatske poštanske banke (HPB), objavljeno je na njezinoj sjednici
Na natječaj za savjetnika stigla je i ponuda BDO Croatia iz Zagreba i Lagerkvist & Partners iz Švedske, no ona je odbačena zbog nepotpune dokumentacije, a bila je i skuplja (15,1 milijun kuna) od hrvatsko-austrijskog ponuditelja (10,4 milijuna kuna).

Izabrani savjetnik mora procijeniti ukupnu vrijednost HPB-a i vrijednost udjela Hrvatske u kapitalu banke, istražiti tržište i preporučiti strateške investitore za kupnju dionica HPB-a, kao i pripremiti plan privatizacije. U Vladi vjeruju da će proces privatizacije HPB-a biti dovršen u prvom polugodištu iduće godine.

Premijer Zoran Milanović prokomentirao je na sjednici kaznenu prijavu koju je protiv njega zbog privatizacije HPB-a podnio predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar kao pravnu senzaciju jer je riječ o prijavi za nesavjesno poslovanje u pokušaju. 

Bez namjere da se rugam i podcjenjujem, riječ je o "bizarnom pokušaju" inkriminacije Vlade radi pokušaja prodaje jedne pravne osobe. To je pokušaj i ne može biti kazneno djelo nesavjesnog poslovanja, a čak i kad bi se to dogodilo prodaja HPB-a je stvar Vladine tržišne procjene, ustvrdio je Milanović.

Lesar je prijavio Milanovića jer Vlada ide u privatizaciju HPB-a prije nego što je donesena strategija upravljanja državnom imovinom, a Milanović ističe da se u tako širokim dokumentima, kao što je strategija, ne otkrivaju poslovne namjere Vlade o prodaji ili zadržavanju konkretnih pravnih osoba. Strategija upravljanja je jedno, a namjera prodaje neke pravne osobe je stvar tržišne procjene, tu se katkad karte ne otkrivaju u interesu bolje prodaje.Apeliram da se prekine s tim "prizemnim populizmom" jer počeli smo se tužakati i podnositi kaznene prijave,poručio je Milanović.

Dodao je kako su odluke o tome hoće li država prodati ili dokapitalizirati neke svoje tvrtke konkretni poslovni potezi Vlade za koje će ona snositi odgovornost pred biračima.

Izvor: HRT