Vitez – Likovna kolonija 2010


Sudionici likovne kolonije VItez 2010. (Gradina, na imanju Alojza Mlakića)

HKD „Lašva“, S. Radića 8, Vitez
Likovna kolonija „Vitez 2010“

Pogledajte galeriju fotografija!

HKD „Lašva“ iz Viteza (BiH) po treći put je organizirala međunarodnu likovnu koloniju „Vitez 2010“ koja je održana od 20. do 22. kolovoza 2010. godine. Ovogodišnja likovna kolonija je posvećena uspomeni na Josipu Bralo, rano preminulu akademsku slikaricu iz Viteza. Stoga su Predsjedništvo HKD „Lašva“ te članovi ULSLD dogovorili da se prihod ostvaren na ovogodišnjoj koloniji usmjeri za potrebe izrade monografije o životu i umjetničkom radu Josipe Bralo. Svi sudionici su posjetili gradsko groblje „Nebašce“ gdje su položili cvijeće i upalili svijeću za pokojnu Josipu Bralo.

Zahvaljujući dobroj organizaciji odazvalao se dvadesetdevet likovnih umjetnika iz Bosne i Hercegovine te Hrvatske.

Popis slikara sudionika:
Ivan Batarilo, Marinko Glušica, Stjepan Perković, Kristina Tibold, Fabijan Tomić, Zlatko Vidović i Stipo Sučić (Vitez); Anto Brkić i Ernesto Markota (Čapljina); Franjo Primorac (Čitluk); Alisa Čaber, Dejan Pranjković, Radivoje Lješić, Almir Šehić, Elvedina Šehić i Toni Zlojo (Travnik); Zdenko Jurišić, Sonja Nikolić Jurišić, Ema Jurišić, Anto Mamuša i Marinko Slipac (Novi Travnik); Samir Sufi (Tuzla); Dragan Gačnik, Duško Abramušić, Biljana Abramušić i Dora Abramušić – najmlađa sudionica (Zenica); Željko Mucko (Koprivnica); Marko Živković i Darko Jovanović (Osijek) te Ilija Bule i Jurica Bule (Zagreb).

Prvoga dana umjetnici su radili uz ugodno druženje na šumovitom lokalitetu Gradina, na imanju Alojza Mlakića, jednoga od pokrovitelja kolonije.


Darko, Ema, Toni i Ernesto

Tijekom dana održana je i mala škola slikanja koju je za nadarenu vitešku djecu priredio akademski slikar Duško Abramušić.

Drugoga dana kolonije radilo se na imanju Dragana Kafadara, čije poduzeće OVNAK d.o.o. je generalni pokrovitelj ovogodišnje likovne kolonije.

U večernjim satima likovnim umjetnicima pridružili su se i popularni viteški glazbenici te se uz pjesmu družilo do kasno u noć. Okupljene goste na izložbi radova nastalih na ovoj koloniji u Galeriji „Kristal“ pozdravio je organizator i začetnik likovne kolonije Željko Kocaj. Slikar iz Travnika Radivoje Lješić toplim je riječima proglasio ovogodišnju likovnu koloniju otvorenom.

Tekst i foto: Duško Abramušić
abramusic@gmail.com

Akademija-Art.hr
01.09.2010.