Skip to content

Visina može biti dobra za vaše srce

Američko istraživanje koje je obuhvatilo tisuće američkih liječnika pokazalo je da viši muškarci imaju manje izglede za zatajenje rada srca od onih nižih

»Ovo istraživanje ne zaključuje ništa konačno o tome da li visina sama po sebi vodi do bilo čega«, kazao je voditelj istraživanja Luc Djousse iz harvardske bolnice Brigham and Women’s.
Znanstvenici iz Bostona objavili su da je, iako nema dokaza da dodatnih par centimetara štiti srce, moguće da su niski i visoki muškarci drugačiji i po drugim kriterijima osim po visini te da bi na razliku u rizicima od pojave srčanih bolesti utjecaj mogli imati primjerice prehrana ili neke bolesti tijekom odrastanja.

Znanstvenici, čiji je istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of Cardiology, kažu da je moguće i da nešto u biologiji viših osoba poput udaljenosti između njihova srca i određenih arterija i vena može smanjiti stres na srce.

U okviru istraživanja 22 tisuće se liječnika počelo pratiti u dobi od pedesetak godina i istraživanje je trajalo sljedećih 20-ak godina. U tom razdoblju velike srčane tegobe razvilo je 1.444 muškaraca. Najviši muškarci, oni viši od 180 centimetara imali su 24 posto manje izglede za teže srčane bolesti od onih koji su bili niži od 172 centimetra. [Hina]

Akademija-Art.hr

See also  Brojni britanski pacijenti umiru s tlačnim vrjedovima, infekcijama i pothranjenošću