Skip to content

VINORELLI, slike vinom slikane

U Hrvatskoj je prva izložba vinorella pod nazivom "Vinorelli o5" održana u otvorenom atelieru Obsieger za Martinje 2004. godine
U dokumentarnom filmu Antoine Lassaignea "Ta divna stvorenja", nezaboravne su scene pijanstva. Vegetarijanci i svežderi bauljaju opijeni nakon obilne konzumacije fermentiranih plodova nekih rodnih biljki na rubu savane. Sveopće bratstvo pijanih majmuna, divljih svinja, gazela, slonova… u takovom raspoloženju zaobilaze čak i predatori, jer "njihov plijen se ponaša vrlo čudno". Zagorci kažu: "Bog pijance čuva.".
Povijest gastronomije prepoznaje u prihvaćanju fermentata velike civilizacijske korake, a taj slijed baštine sve kulture diljem svijeta. Očito je da su fermentati voće (alkohol) stariji od homo sapiensa, pa su zbog toga zasigurno zaslužni i za njegov nastanak.
Prema antičkom mitu Dioniz je odrastao na planini Nisu u skrovitoj špilji obrasloj vinovom lozom, medu nimfama koje su ga naučile umijeću spravljanja vina, a otud je i ljudima donio prve sadnice vinove loze. Dao ih je atenskom pastiru Ikariju i naučio ga praviti vino, u znak zahvalnosti što mu je pružio utočište pred nevremenom. Zeusovom voljom postao je bogom tog svetog napitka. Velike svečanosti Dionizije slave vino uz pjevanja i igrokaze kojima se slavilo Dionizija i iz tih razuzdanih igara razvile su se grčka tragedija i komedija. Misterij prijetvorbe voćnog soka u vino iznjedrio je prijetvorbe glumaca u mitske likove i rađanje kazališta, a tragovi tih slavlja sačuvali su s sve do danas u Martinjskim krštenjima mošta po zagorskim klijetima, birtijama, podrumima, štacunima i hižama.
"Ja sam trs a moj je otac vinogradar" kazuje Krist, a prvo čudo prijetvorba vode u vino na svadbi u Kani galilejskoj jedna je od tri teme teofanije. Večera u Emausu, kojom prigodom se misterij vina i krvi simbolično sjedinjuju, čime se povijesnom metaforom povezuje Bakhovo pretvaranje izvorske vode u vino na otoku Andra i razbijanje vrča otrovanog vina Sv. Benedikta u Monte Casinu. Paradoksalno je to što je kršćanski zaštitnik vinogradara Sv. Vinko iz Zaragoze umro mučeničkom smrću pod Dioklecijanom koji je vinovu lozu uzgajao ali je vino u njegovoj glavi proizvodilo dekadentno bunilo, a ne nikako mistično sjedinjenje simbola ribe i vina. Ako je dakle IN VINO VERITAS /u vinu je istina/ onda se tu ne radi o trabunjanju pod utjecajem alkohola već je riječ o tome da je prijetvorbom vode u vino postavljena spiritualna gradacija od akvarela prema vinorellu i da se otisak lica Isusa Krista na Veronikinu rupcu ima smatrati tim prvim mističnim sjedinjenjenjem tehnike; voda, krv, vino. Ime djevojke Veronike dakle kaže VERA ICONA /istinita slika/. (Vladimir Gudac)
Vinorell je kao slikarska tehnika očito nastao u mediteranskom podneblju, koljevci vinarstva, a i sam naziv ove slikarske tehnike je talijanskog porijekla. U Hrvatskoj je prva izložba vinorella pod nazivom "Vinorelli o5" održana je u otvorenom atelieru Obsieger za Martinje 2004. godine kao 22. izložba u tom izložbenom prostoru, a prva samostalna izložba vinorella Ivice Kiša. Kao 38. izložba u istom prostoru održana je od 14. do 28. studenog 2008. godine skupna izložba pod nazivom "Vinorelli", na kojoj su vinorelle izložili; Iva Bralo Lešić, Marijan Crtalić, Ivica Kiš, Ksenija Kordić, Denis Kraškovic, Davor Mezak i Nives Missoni. Za Martinje 2009. godine, pod pokroviteljstvom vinarije Katunar u Vrbniku održan je prvi saziv Martinjske kolonije Vinorelli, u kojem su sudjelovali; Dragutin Barac, Iva Bralo-Lešić, Alma Dujmović, Dagmar Franolić, Josip Karežić, Ivica Kiš, Saša Loncarić, Josip Majić, Luka Maloča, Nives Missoni, Igor Modrič, Anita Parlov, Zvonimir Petanovic, Ivo Raič i Josip Šimić. Od tada se svake godine za Martinje redovito održavaju sazivi prve kolonije vinorella u Vrbniku, a od 2011. ovaj skup je, pristupanjem sudionika iz Slovenije i Francuske postao međunarodni. Do sada su na 4 održana saziva Martinjske kolonije Vinorelli u Vrbniku sudjelovala 24 autora; Dragutin Barac, Iva Bralo-Lešić, Alma Dujmović, Ksenija Filipović, Dagmar Franolić, Darko Goya, Josip Karežić, Ivica Kiš, Saša Lončarić, Josip Majić, Luka Maloča, Sonja Marjanović, Marijana Mavrić, Nives Missoni, Igor Modrić, Anita Parlov, Zvonimir Petanović, Ivo Raič, Hrvoje Šercar, Josip Šimić, Željko Zima i Mirjana Zirdum iz Hrvatske, Marjan Miklavec iz Slovenije i Lisa Mazzoni iz Francuske.
Na fotografiji
Sudionici 2012. – Predstavljanja sudionika na otvorenju izložbe snimljeni su (redom s lijeva nadesno): Saša Loncaric, Ivo Raic, Dragutin Barac, Željko Zima, Ksenija Filipovic, Mirjana Zirdum, Lisa Mazzoni, Josip Karežic i Hrvoje Šercar.

Snimila Anne Rörup

Pogledajte FOTO galeriju sudionika 4. Vinorela u Vrbniku!Pogledajte fotografije radova 4. vinorella!