Vinogradarsko dobro u srcu prirode


Pogled na Beč

Bečka šuma i pripadajući zeleni pojas su diljem Europe poznati kao prigradsko izletište koje je 2007. slavilo svoju 100. obljetnicu osnutka. Godine 1907. je tadašnji gradonačelnik Beča Leuger zabranio gradnju na području Bečke šume. Tako su nastala „zelena pluća“ glavnog grada koja se iz godine u godinu dalje šire.

U srediniütu šume se nalazi vidikovac Wiener Höhnenstraße koji je uređen prema modelu Großglockner-Hochalpenstraße. S vidikovca se mogu vidjeti sve ljepote dunavske metropole. Planovi za izgradnju datiraju još iz 1905. godine, a upravo se kupnja vinogradarskog dobra Cobenzl godine 1907. smatra prvim korakom u osnivanju izletišta. Zrak, svjetlost, sunce bili su glavni zahtjevi liječnika prilikom izrađivanja generalnog bečkog urbanističkog plana. Izgradnja javnih zelenih površina i dječjih igrališta čini veliki dio „zelenih pluća“ Beča, usred kojeg se smjestilo vinogradarsko dobro Cobenzl koje sa svojim vinogradima znatno pridonosi očuvanju zdravlja glavnog grada.


Cobenzl

Vinogradarsko dobro za život

Beč je jedina svjetska metropola koja unutar granica grada posjeduje 700 ha vinograda. Vinogradi osim svoje primarne funkcije ispunjavaju i onu ekološku. Svojom pejzažnom raznolikošću, očuvanjem bogatog biljnog i životinjskog svijeta, zdravom klimom i zrakom stvaraju „stvarni prostor za življenje“ i to u pravom smislu te riječi. Dok jedan hektar zemlje godišnje proizvede zalihu kisika za 10 ljudi, jedan hektar vinograda proizvede zalihu za 25 ljudi.
Sa svojih 48 ha vinograda unutar granica grada vinogradarsko dobro Cobenzl znatno pridonosi kvaliteti života i zraka. Svojom površinom spada u jedan od najvećih pogona za proizvodnju vina u Beču. 30 ha se nalazi na području Nussberga i Kahlenberga, a 18 ha na području Bisamberg-Wien. Blizina Dunava omogućuje svim vinogradima pogodne uvjete za rast s umjerenim temperaturama bez jakih mrazova, a dunavski vjetar ih izvrsno prozračuje.
Godišnje se proizvede i do 200.000 boca vrhunskih vina. Zeleni veltlinac se nalazi na prvom mjestu, odmah iza njega se nalaze Wiener Satz (Bečka mješavina), rizling i bijeli burgundac. Okrug Grinzig svojom zemljom bogatom mineralima nudi najbolje uvjete za uzgoj burgundskih vrsta vina. Na laganom, pjeskovitom i ilovastom tlu najbolje uspijevaju rizling i zeleni veltlinac, ali i zweigelt.

Vinogradarsko dobro otvoreno svima

Vino je onoliko dobro, koliko je uloženo truda u njegovu proizvodnju. Upravo se zato u Cobenzlu trude oko otvorenosti prema svima. Obožavatelji bečkih vina ili oni koji će to tek postati pozvani su da sami stvore dojam o dobru. Put prema Cobenzlu je poput samih vina: svjež i voćan. Vodi kroz šume, voćnjake i vinograde do mjesta gdje se Bečka šuma i grad nježno dodiruju.
Mlad tim svježeg duha i plodonosnih ideja rado se posvećuje posjetiteljima: za savjete, degustaciju, preporuku ili razgovor.

Upravitelj vinogradarskog dobra je ing. Thomas Podsednik koji je na toj poziciji od 1988. Otada se u Cobenzlu osobita pažnja posvećuje proizvodnji kvalitetnih vina. Od 2001. je i voditelj poljoprivrednog pogona grada Beča.

Vinogradarsko dobro budućnosti

Tradicija je važna, no nemoguće je zaustaviti nove trendove. Moderno vinogradarsko imanje poput Cobenzla zato teži napretku i u tehnološkom području. Posljednjih pet godina se puno uložilo u renoviranje i rekonstrukciju. Pogon za prešu, podrum za bijela vina i punionica uređeni su u skladu s najnovijim tehnikama podrumskog skladištenja.
No glavni cilj je uza sve promjene bio nježno tretiranje grožđa. Osnova kvalitete leži u trsovima, no pogon za prešu je srce imanja. Rekonstrukcijom su transportni putevi koje odabrano grožđe mora prijeći skraćeni. Preša se puni s vrha pri čemu se koristi zakon gravitacije. Vinske bačve, čija se temperatura kontrolira, osiguravaju zaštićeno vrenje mošta kako bi se zadržale fine arome. Dugi procesi pumpanja se izbjegavaju te vina mogu u miru dozrijevati. 2003. su nabavljene nove bačve za crna vina od hrastovine sa zapreminom od 2.400 do 4.000 litara. Daske od koji su načinjene bačvi su se pojedinačno nosile u podrume, gdje su konačno sastavljene.
Vinogradarsko dobro u pokretu
U proljeće 2005. je ovo vinogradsko dobro postalo jedinstveno: s novim dizajnom boca i tri nove vrste vina: Classic, Senator i Lagenwein. Novi koncept vrijedi za sva bijela vina iz 2004. i za crna vina iz 2003.

Vina Classic su mlada, svježa i lagana

Vina Senator su zrela i jaka
Vina Lagen (nekadašnja vina Mayor) specijalna su vina posebnih godišta na kojima se od 2007. označava i njihovo podrijetlo.
Elegantna boca je vitka i dugog grla, etikete su nanovo dizajnirane. Prednja strana kao i prije prikazuje poznate akvarele na crnoj pozadini sa slovima srebrnog odsjaja. Stražnje etikete su nove i vidljive su kroz bocu te se poigravaju s optičkim efektima vina. Za promatrača tako nastaju pokretne slike.
Crteži Franza Karla Carhauna prikazuju kulturne spomenike iz Beča, poput dvorca Belvedere, gradske vijećnice i katedrale Sv. Stjepana. Svaki kupac i potrošač tako na prvi pogled prepoznaje podrijetlo vina što posebno pridonosi međunarodnom etabliranju bečke vinske regije.

Vinogradarsko dobro s karakterom

Vina s vinogradarskog dobra Cobenzl imaju karakter, no u to će vas najbolje uvjeriti ona sama.

BIJELA VINA:

Zeleni veltlinac Classic 2009

Vino svijetle, mladenačko žute boje. Miriše na kruške i dunje. Livadsko bilje i dašak cvjetnih mirisa daju mu posebne nijanse i esprit. Na nepcu okus osvježavajućeg sočnog ploda, krepko suhog. Elegantna voćna kiselost daje pikantnost, a decentna voćna slatkost daje zrelu skladnost. Pravi predstavnik ove vrste vina sa svojim mineralnim aromama donijet će uživanje u ispijanju. Vino je fino izbalansirano te ostavlja ugodan okus u ustima nakon konzumacije.
Fino vino s nivoom za konzumacije uz međuobroke – ide uz hladne plate sa šunkom i slaninom
Zeleni veltlinac Senator 2009
Svjetlucava žuta boja sa zlatnim i zelenim odsjajem. Elegantne arome, ponešto papra i dašak bilja određuju buke, fine arome žutih plodova nadopunjuju aromatični trio. Na nepcu se jače osjećaju aromatične note, bilje i sušeno livadsko bilje nadopunjuju plodovi. Ova individualna kombinacija ostavlja u ustima trag po sočnim, zrelim mirodijama koje imaju okus po orasima i papru.
Vino bogato plemenitim tvarima – izvrsno ide uz govedinu.
Zeleni veltlinac Pfeffer 2009
Već se u mirisu osjećaju note zrelosti: jake arome, sušeno voće, pečene jabuke, nježne note biskvita i oraha. Doslovce eksplodira na nepcu, već kod samog slatkastog ekstrakta pri početku kušanja osjeća se bombastična punoća okusa. Visoka zrelost bogata finesama ostavlja okus slatkih plodova, nježne slatkoće vina i ponešto arome lješnjaka. Postojana kremasta i meka struktura je korjenita. Klasik s velikim potencijalom.
Preporuka: klasična jela od mesa kao kuhana i pečena govedina ili štajerski svinjski file
Bečka mješavina Classic 2009
Blještava, mladenačka zlatna boja. Fine raznolike arome: bijela ribizla i citrusi, začini (bijeli papar, nešto anisa i korijandera), usto dašak sušenog livadnog cvijeća. Na nepcu pucketa ekstra slatki grejp. Zreo, podatan spektar okusa, pun no ipak elegantan. Plodovi se povezuju s decentnom voćnom kiselošću te zaokružuju okusnu sliku. Mirna, plemenita, elitna vinska mješavina.
Može se poslužiti uza sva jela iz Bečke kuhinje.
Bečka mješavina Senator 2009
Svjetla, svjetlucajuća žuta i zlatna boja s jasnim zelenim odsjajima. U zrelom se bukeu skladno izmjenjuju začini, arome i plodovi. Na nepcu se najprije osjeti podatan, pun i zreo okus s finim biljnim začinima i rafiniranim notama papra. Unatoč ugodnoj voćnoj slatkosti osjeća se pikantnost s kiselkastom pozadinom kao suprotnost visokoj zrelosti.
Rizling Classic 2009
Mladenački svjetlucava žuta boja sa zlatnim odsjajem. U nosu se najprije osjete nježne biljne i začinske note, u pozadini plod grejpa i nježne note koštuničavog voća. Na nepcu sočan i slatkast okus koji vodi zanimljiv dijalog voćne kiselosti i nježne slatkosti vine. Plodovi su također prisutni – u živahnoj igri koštuničavog, koštičavog voća (žuta jabuka), citrusa i ogrozda koja ostavlja elegantan i nježno trpak okus u ustima.
Elegantan pratitelj uz jela od ribe ili azijsku kuhinju.
Rizling Senator 2009
Svjetlucajuća žuta boja sa zlatnim i odsjajima zelenog. Buke je kompleksan i bogat finesama: cvjetne arome, bijela vinogradska breskva, šećer u prahu i primjesa biljnih začina. Slatko-kiseli antipodi nadražuju nepce sve do zadnjeg gutljaja. Živahna igra šarmantnih slatkih plodova, decentnih biljnih aroma i sočne kiselosti u pratnji voćno-kiselkastog okusa.
Bijeli burgundac Senator 2009
Svjetlucava, svjetlo žuta i zlatna boja sa svježim zelenim odsjajem. Miris je elegantan i zreo: s punim, žutim plodovima, ponešto pečene jabuke, orašastim začinima i aromama. Jednako tako elegantno i na nepcu: s pikantnom slatko-kiselkastom igrom, voćem tipičnim za ovu sortu i ugodnim orašastim začinima. Sve se skladno nadopunjuje, ispisuje zagonetnu sliku punu finesa. Izuzetan potencijal.
Uz začinjena ili azijska jela i sireve.
Bijeli burgundac Seidenhaus 2008
Svjetlucava zlatno-žuta boja. U nosu fina aroma orašastih plodova i začinske note, malo biskvita i korice kruha, u pozadini zreli voćni sadržaji. Na nepcu savršena slatko-kisela igra, visok stupanj zrelosti s puno pikantnosti voćne i vinske slatkosti. Zreli voćni spektar s daškom egzotike čine žuta jabuka, kruška i dunja, breskva i dinja, ali i svijetli lješnjak. Slatkasta, voćna finesa dugo ostavlja trag i poziva na sljedeći gutljaj. Burgundac koji obećava.
Muškat žuti 2009 Senator
Svjetlucava žuta boja, u nosu se osjeća nježna cvjetna aroma, muškatni tonovi s određenim mirodijama (muškatni oraščić), samo decentno izraženi: na nepcu suhi, skladni u svojoj kiselkastoj strukturi, ali osjećaju se zelene arome s primjesom muškatnog oraščića i ponešto nota koštuničavog voća.
Bijeli burgundac Reisenberg 2007
Izražena žuta boja: jako lijepe aromatične note, skladni tonovi zelenih oraha i zrelih lješnjaka, u pozadini nježni plodovi, većinom koštičavog voća s daškom biskvita, elegantne i prozračne arome prženja pojačavaju plodove u bukeu. Na nepcu se osjeti puna zrelost, najfinija slatkoća plodova i ekstrakta, orah i biskvit, podatna i kremasta postojanost, u ustima ostaje dugovječan i topao okus, tek se na samom kraju osjete decentne note kakaa i drveta.
Preporuka: uz sva jela od teletine, u svinjske filee, pečenu zečetinu.

CRNA VINA:

Pinot Noir Bellevue 2008
Klasična paleta boja: svijetli purpurni rubin s crvenim obrubom. Tipičan „burgundski“ buke, ugodna mješavina plodova i aroma. Note višnje i kuhano bobičasto voće, usto aroma marcipana od badema i pralina („Mon Cheri“). Okus je elegantan i pun, karakteristični plod nadopunjen je ovdje finom trpkošću utopljenoj u gorkoj čokoladi. Plemenit okus koji ostaje u ustima zaokružuje čitavu sliku.
Uz slana i začinjena jela te dimljeno meso.
 
Pinot Noir Bellevue Reserve 2006
Burgundac živih boja u kombinaciji s bojom rubina. U nosu se osjećaju izražene biljne arome, ponešto joda, badema te dašak vanilije. Na nepcu se osjeti aroma prženja i plodova te drveta. Alkohol je povezan na najbolji način, ekstrakt sladora uvijen u nježan no zreo tanin. Praline i čokolada s trešnjinim plodovima i košticama daju slatkoću. U ustima ostaje okus drveta i prženog kakaa.
Preporuka: najfinija jela od mesa (janjetina, pirjana govedina, odrezak)
Plavi zweigelt Senator 2009
Boja vina je rubin-crvena sa žarkom crvenom. Spektar mirisa predstavlja klasični plod trešnje s ponešto trešnjinih koštica i s finim aromama bobičastog voća u pozadini. Elegantni okusi pokazuju atribute tipične austrijske sorte crnog vina. Šarmantni plodovi nježno obgrljuju tanin, okus koji ostaje u ustima je trpak no ujedno i voćno slatkast.
Šarmantno crno vino – uz blago začinjenu tjesteninu i jela od povrća.
Plavi zweigelt Hofbreiten 2006
Svjetleća purpurna boja i boja rubina srednje gustoće. U bukeu tipičnom za ovu sortu vina isprepliću se biljne i voćne note, najviše su zastupljene note trešnje, šljiva i bobičastog voća. Nježni tanin grožđa obogaćuje okus decentnom trpkošću. Klasik među ovom sortom, dobre strukture, prožet suhom elegantnošću.
Pjenušac Beči valcer
11,5 Alk
Svijetle mladenačko žute boje s nježnim nijansama zelenog, vinski mjehurići se lijepo oblikuju; decentna aroma, nježne note suhog livadskog cvijeća, elegantna neutralna igra koju obogaćuju cvjetni aspekti. Ugodno je suh na nepcu, zabavni mousseux, poletan i čist stil. U okusu je voće više zastupljeno nego u mirisu, najviše se osjeća koštičavo voće poput jabuke, kruške i ponešto dinje, no i začini. Fina mineralnost.
Potpun, uzbudljiv i nekompliciran doživljaj pjenušca na nivou.

Thomas Podsednik

Ivana Ćosić
Compress

Akademija-Art.hr
26.11.2010.