Skip to content

Višnjić, zabavni guy u filmu “Početnici”

Đenana Mujadžić
djananouvelles@gmail.com

Goran Višnjić, zabavni guy u filmu "Početnici"

Cineast, grafist, umjetnik, Mike Mills je realizirao mnoštvo spotova, video uradaka, reklama, kratkih i dugometržanih filmova, pokazanih na smotrama poput Sundance, Oberhausen, Stockholm International, New Directors/New Films kao i na Rotterdam Film Festivalu.

Prvi dugometražni film "Teško Mračno Doba", obradio je po istoimenoj knjizi Waltera Kima, 2005. godine. Nagrađen na Festivalima Sundance i Berlinale, Mills je dobio i Guardian New Directors Award na Međunarodnom Filmskom Festivalu u Edinbourghu. Zatim je realizirao dokumentarno ostvarenje koje je pokazao publici dvije godine kasnije, pod nazivom "Does Your Soul Have a Cold"?

Sa Romanom Coppola, oformio je još 1996. godine, produkciju "The Directors Bureau" pa su uradili mnoštvo spotova i video ostvarenja između kojih Yoko Ono i Jon Spencer Blues Explosion, kao i reklame za Levi’s, Addidas, Nike, Gap, Volkswagen. Pored mnoštva grafičkih ostvarenja, njegovi uratci su našli mjesto na postavci Beautiful Losers u Centru suvremene umjetnosti u Cincinnatiju kao i u Yerba Buena Center for Arts u San Franciscu. Damiani mu je posvetio monografiju pod nazivom Mike Mills: Graphics Films. Redatelj je rođen u Berkeleyu 1956. godine, i završio je poznati Cooper Union.
Njegov zadnji, dugometražni, igrani film dobio je posvuda jako pozitivne kritike, iako je autobigrafski. Goran Visnjić tumači Andyja, zabavnog "guya" i prijatelja junakovog oca Hala, koji je nakon smrti supruge, napokon otkrio svoju homoseksualnost sinu Oliveru, kojeg tumači Ewan McGregor. Andy, najprivlačniji od vesele grupe novih očevih znanaca, pokazuje mnoštvo hlačica i sportske odjeće, torbica pa tenisica kao i neobično česljanje, za 39. godišnjaka. Stalno ponavlja kako ga Oliver neće jer je "guy", što i u dvoranam zapadnih kina izaziva smijeh, pošto je poznata njegova naklonost prema suprotom spolu i avantura čiji je rezultat kćerkica Lana Lourdes.
Sve poznatiji u Hollywoodu, glumac će uskoro postati ponovo otac, jer je dvije godine starija supruga Ivana Vrdoljak u drugom stanju, nakon 11 godina braka.


Goran i Ivana Višnjić (rođ. Vrdoljak)

Goran Visnjić ce uskoro, ponovo sudjelovati u promociji novog filma Davida Finchnera "The Girl with Dragon Tattoo", adaptacije romana Stiega Larssona "Millenium", prvi nastavak pod nazivom: Muškarci koji ne vole žene.

Akademija-Art.hr
03.07.2011.