Skip to content

Višnjić: Po svemu što sam čuo, Gotovina bi trebao biti slobodan


 

HRT bi trebao prenijeti tu snimku u cijelosti, i argumente obrane i argumente tužiteljstva, poručio je Višnjić
 

– Nakon što sam čuo argumente obrane i repliku tužiteljstva, smatram da bi se general Gotovina već danas trebao slobodno šetati na slobodi – rekao je glumac Goran Višnjić, koji u haaškoj sudnici prati žalbenu konferenciju u procesu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.
 
Glumac je sa zanimanjem pratio svaku izgovorenu riječ u sudnici. Kada je oglašena pauza, na izlasku je, na usputno pitanje je li mu naporno pratiti jedan tako kompliciran sudski postupak, odgovorio:
– Ne, dapače.
– Prvo, nisam ovdje da bih iskazivao potporu ratnom zločincu. Ovdje sam da bih iskazao potporu visoko odlikovanom i uvaženom general-pukovniku Hrvatske vojske. On je vojnik koji je zapovijedao akcijom Oluja koja je oslobodila selo mojih djedova nakon četiri godine okupacije. On je, također, među svojim suborcima poznat kao vođa koji je inzistirao na poštovanju etičnih vojnih načela. Nisam ovdje došao držati govor ni propovijedati, i poznato mi je da ICTY ima plemenitu misiju kažnjavanja zločina i poticanja mira. Ovdje sam kako bih zamolio ovaj sud da, u odlučivanju u ovom žalbenom predmetu, ne bude vođen politikom, nego činjenicama i pravdom – dodao je Višnjić koji nije krio da je impresioniran svime što je čuo.
U razgovoru s prijateljima u pauzi rekao je da bi Hrvatska televizija trebala prenositi tu snimku u cijelosti, i argumente obrane i argumente tužiteljstva.

Tekst i foto: Tomislav Krasnec / vecernji.hr

Akademija-Art