Vijeće sigurnosti podijeljeno oko presude generalima

Vodeće članice Vijeća sigurnosti UN-a na višesatnoj raspravi o radu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Ruandu (ICTR) podijelile su se oko nedavnih oslobađajućih haških presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču i bivšem kosovskom premijeru Ramushu Haradinaju
 
SAD, Njemačka i Britanija pozvale na poštovanje tih presuda i izrazile punu potporu sudu, Rusija ih je okvalificirala nepravednima, a Kina je poručila kako ICTY mora u radu biti nepristran.

Ruski predstavnik Vitalij Čurkin poručio je kako dvije presude diskreditiraju ideju međunarodne pravde i ostavljaju otvorenim pitanje tko je kriv za zločine.

Kina, koja nije bila zastupljena na razini veleposlanika, poručila je u povodu kontroverzija oko žalbene presude Gotovini i Markaču da ICTY mora poštovati načelo nepristranosti, neovisnosti i vladavine prava kako bi se osigurala pravda.

Njemački veleposlanik pri UN-u Peter Wittig, pružajući punu potporu ICTY-ju, čiji je doprinos ocijenioneprocjenjivim, kazao je da taj sud kao i onaj za Ruandu poštuje najviše standarde pravde. 

U potpunosti podupiremo sud i poštujemo njegove presude, kazao je američki predstavnik pri UN-u Jeffrey de Laurentis te je poručio kako je ICTY učinio povijesni doprinos pravdi.

Britanski veleposlanik Philip Parham, izražavajući potporu svoje zemlje ICTY-ju, hrvatske je vlasti pozvao da sdostojanstvom i poštovanjem reagiraju na oslobađanje Gotovine i Markača i poručio da su te presude donesene nepristranim i neovisnim sudskim postupkom.

Francuska predstavnica rekla je da reakcije na nedavne oslobađajuće presude pokazuju akutnu osjetljivost i poručila da se ljude u regiji mora uvjeriti da će pravda biti osigurana za sve žrtve.

Članicama Vijeća sigurnosti obratio se i prvi potpredsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić, koji je poručio da se međunarodna pravda mora primijeniti na sve, a ne selektivno, a oslobađajuću presudu "Gotovina – Markač" nazvao je sramotnom.

Hrvatski veleposlanik pri UN-u Ranko Vilović odgovorio je kako Hrvatska može razumjeti frustracije onih koji su izjednačavali pojedinačne zločine jedne strane sa zločinačkom politikom vlasti, ali ne može prihvatiti reakcije koje se svode na preispitivanje ili čak i odbacivanje odluka suda.

Svjesni smo da su se pojedinačni zločini dogodili, kazao je Vilović, podsjetivši da je Hrvatska procesuirala takve zločine te će to nastaviti raditi.

Izvor: HRT