Vijeće HNK ponovno se odlučilo za Anu Lederer

Ana Lederer s četiri glasa za, dva protiv i jednim suzdržanim

– Na 34. sjednici Kazališnog vijeća Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu vijeće je saslušalo prijedloge i jednog i drugog kandidata za intendanta, i to Ane Lederer i Velimira Viskovića. Nakon rasprave pristupilo se glasovanju i prema Ministarstvu kulture i gradonačelniku grada Zagreba odlazi prijedlog da se za intendanta izabere Ana Lederer i to s četiri glasa za, dva protiv i jednim suzdržanim – izjavio nam je u ponedjeljak oko pola pet popodne predsjednik Kazališnog vijeća HNK Duško Ljuština nakon podužeg sastanka.
Time izbor čelnog čovjeka HNK u Zagrebu ulazi u novu, još uvijek neizvjesnu fazu. Podsjetimo, i na prethodnom natječaju dosadašnja je intendantica Ana Lederer dobila četiri glasa (za nju su bili predstavnici grada Zagreba i to voditelj Teatra Exit Matko Raguž i ravnatelj Kerempuha Duško Ljuština te predstavnici Drame i Baleta). Predstavnik Opere te predstavnici Ministarstva kulture, pomoćnik ministrice Vladimir Stojsavljević i skladatelj Krešimir Seletković bili su protiv. No, ministrica kulture Andrea Zlatar Violić negativno je ocijenila program Ane Lederer, ali i činjenicu da Kazališno vijeće iz proceduralnih i pravnih razloga nije prihvatilo molbe Velimira Viskovića i Sibile Petlevski te se nije uspjela usuglasiti s gradonačelnikom Milanom Bandićem o samo jednom kandidatu, pa je objavljen i četvrti natječaj za izbor intendanta HNK. Naravno, Bandić je podržao odluku Kazališnog vijeća i izjasnio se za Anu Lederer.
Na taj četvrti natječaj nije se više javila sveučilišna profesorica i književnica Sibila Petlevski, ali u igri su ostali leksikograf Visković i Ana Lederer kojoj drugi mandat na čelu HNK traje sve do rujna sljedeće godine. Ovoga puta nije bilo nedostataka u molbama, obje je molbe Kazališno vijeće uzelo u obzir, te su se i Ana Lederer i Velimir Visković jučer osobno predstavili Vijeću. Tako je prvu rundu nove borbe dobila borbena sadašnja intendantica. A hoće li ministrica kulture Andrea Zlatar Violić prihvatiti savjetodavnu odluku Vijeća, s kojom će se bez svake sumnje složiti i Milan Bandić, ili će ponovno odbaciti odluku stručnog tijela, ostaje nepoznanica i još uvijek otvoreno pitanje. Nakon što je izborom Tončija Bilića za splitskog intendanta završen splitski kazališni tragikomični slučaj, hoće li se nastaviti i ovaj zagrebački u kojem propisana procedura očito igra tek drugorazrednu ulogu i samoj je sebi svrha. Ako se ministrica i gradonačelnik usuglase oko jednog imena, odluku o intendantu na njihov prijedlog donosi Vlada.

Izvor: VL
Denis Derk