Vienna’s Shooting Girls – Židovske fotografkinje iz Beča

Bečki Židovski muzej od 22. listopada ove do 3. ožujka 2013.  godine predstavlja izložbu pod nazivom „Vienna’s Shooting Girls – Židovske fotografkinje iz Beča“
U Beču je do 1938. godine tri četvrtine svih fotografskih studija pripadalo ženama židovskog podrijetla, a ovom se izložbom upravo žele istražiti uzroci toga fenomena.
Na temelju fotografija 40-ak židovskih fotografija izložba nudi uvid u povijest austrijske fotografije prvih desetljeća 20. stoljeća te publici približava jedno uspješno poglavlje ženske židovske povijesti.
Prolistaju li se časopisi nastali za vrijeme Prve Republike sječe se dojam da je Beč u to vrijeme bio grad žena – prije svega Židovki. Židovske su žene svojim radom znatno određivale kulturni život grada. Zahtjevom portretnom fotografijom su dominirale žene koje su najčešće potjecale iz liberalnih židovskih obitelji jer su obrazovanje i osposobljenost za rad u to vrijeme kod Židova bili jako cijenjeni te je i zapošljavanje žena poprimalo sve veću važnost.
Foto iznad: Elisabeth Bergner 1931, Atelje Geiringer i Horovitz, Fotografska zbirka WestLicht, Beč


Frauke Lauterbach 1930, Edith Glogau, Fotografska zbirka WestLicht, Beč

Fotografija je prije svega bila prikladnim odabirem ženskog zanimanja jer nije zahtijevala sveučilišno obrazovanje koje se u to vrijeme jako teško stjecalo.

Izložba ne obuhvaća samo radove poznatih bečkih fotografkinja kao što su bile Madame d’Ora ili Trude Fleischman, nego i jedva poznatih žena poput Edith Tudor Hart, Hilde Zipper-Strnad ili Claire Beck, a slijedi fotografkinje i u egzil, čime ujedno i završava bečkog poglavlje ove priče.