Viennale 2012

Glavni će austrijski grad i ove godine u razdoblju od 25. listopada do 7. studenog po 50. jubilarni put za redom biti domaćin međunarodnom filmskom festivalu “Viennale 2012”
Cilj organizatora festivala je od samog početka bilo stvaranje jedne posve jedinstvene manifestacije, koja bi se etablirala kao samostalan i na neki način “idealan” filmski festival, a prvi korak u tom smjeru je činjenica, što festival već od samog početka nije imao striktno definiran filmski program.
Kao i prethodnih godina festivalski program obuhvaća čak 140 novih, aktualnih dugometražnih filmova te veliki broj kratkometražnih filmova koji će se prikazivati na mnogobrojnim lokacijama diljem grada.  Filmski odabir pri tom ne podliježe nikakvoj posebnoj kategorizaciji. Avangardni uradci idu rame uz rame s klasičnim filmskim žanrovima, a internacionalni filmovi s domaćim austrijskim produkcijama.
Posebno težište ovogodišnjeg bečkog filmskog festivala je austrijski dokumentarni film, a publici će biti predstavljeno 20 filmova od kojih će mnogi u okviru festivala doživjeti svoju premijeru.
Jedna od posebnosti ovogodišnjeg festivala je i programski dio posvećen glumcu Michaelu Caineu, u okviru kojeg će po želji samog Cainea biti prikazan film “Sleuth“ redatelja Josepha L. Mankiewicza iz 1972. godine.
Na otvorenju festivala 25. listopada će biti prikazan film "Argo" Bena Afflecka, dok će njegovo zatvaranje obilježiti film pod nazivom “L’Intervallo” u režiji Leonarda Di Costanze. Osim toga bečku publiku očekuje i film “Wadjda“ prve ženske redateljice iz Saudijske Arabije Haifae al Mansur koji je na neto završenom ovogodišnjem ZFF-u oduševio publiku.
Festival je i ove godine za realizaciju svoga trailera uspio pridobiti jednog velikog redatelja. Riječ je o legendarnom nedavno preminulom francuskom filmašu Chrisu Markeru koji je za Viennale režirao jednominutni film pod nazivom “Perfect Viewer”.

Više informacija o festivalu potražite na: www.viennale.at