Vienna Art Week 2012

Danas se otvara osmi po redu bečki umjetnički festival pod nazivom VIENNA ART WEEK koji će se ove godine održat će se od 19. do 25. studenog pod motom „Predicting Memories"

Organizator festivala tzv. Art Cluster Vienna koji uključuje mnogobrojne bečke kulturne institucije, kao što su između ostalog Akademija primijenjene umjetnosti, Albertina, Bečki arhitektonski centar, Belvedere, KUNSTHALLE, Muzej povijesti umjetnosti, Leopold Museum, LIECHTENSTEIN MUSEUM, MAK, MuseumsQuartier, WIEN MUSEUM te mnoge druge, i ove je godine osmislilo široku programsku paletu koja će i stručnjacima i kulturnoj publici podjednako pružiti mogućnost informiranja o raznolikosti bečke umjetničke scene.
Sa stotinjak pojedinačnih manifestacija VIENNA ART WEEK predstavlja najveću bečku godišnju manifestaciju koja obuhvaća presjek umjetnosti od baroka sve do danas. Cilj festivala je objedinjavanje aktivnosti na području likovne umjetnosti te na taj način pozicioniranje Beča, kao jednog međunarodno priznatog centra umjetnosti.
Specijalne vođene ture kroz izložbe, napeti uvidi u privatne i javne zbirke umjetnina, razgledavanje gradskih spomenika kulture, posjeti ateljeima bečkih umjetnika, arhitekata, i dizajnera, otvorenja izložbi u velikim muzejima i galerijama, performansi, diskusije s umjetnicima i kolekcionarima te mnogobrojna predavanja samo su dio ovogodišnjeg programa koji stvara poticajan i kreativan ambijent za umrežavanje i razmjenu iskustava.

Fiona Tan, A Lapse of Memory, 2007.

Težište ovogodišnjeg festivala koji će zasigurno ponovno privući mnogobrojne direktore muzeja, kustose, kolekcionare, kritičare, umjetnike, galeriste te napose zaljubljenike u umjetnosti je kultura sjećanja.