Više pritužbi vezanih za socijalu i ovrhe

Pučki pravobranitelj Jurica Malčić

 

U Hrvatskom je saboru izrazio nadu kako je prošlo vrijeme kada je parlamentarna većina odbijala njegova izvješća te mu osporavala pravo da iznosi svoje ocjene o stanju ljudskih i građanskih prava, kao što je bio slučaj u zadnje tri godine. Malčić je podnio izvješće o radu njegova ureda u 2011
 

Istaknuo je da je i prošla godina pokazala da je reforma državne i javne uprave na samom početku te da se ne ostvaruju neki ključni ciljevi. To se, naglasio je Malčić, posebno odnosi na potrebu depolitizacije i profesionalizacije državne uprave, a osobito rukovodećeg sloja državnih službenika u javnoj upravi. Rekao je kako se smanjio broj predmeta povezanih s posljedicama rata i iznosi 10%. U skladu s trenutnom ekonomskom i socijalnom situacijom povećao se broj pritužbi iz područja socijale, radnih odnosa, a povećan je i broj pritužbi vezanih za ovrhe, rekao je Malčić.
 
Saborski Klub HDZ-a najavio je danas da neće podržati izvješće. Ocjene pučkog pravobranitelja smatra politički i ideološki obojenim.Ante Babić prozvao je Malčića da je dao nedvosmisleno političke ocjene da su u prošlom mandatu rukovodeći državni službenici i ravnatelji uprava imenovani po kriterijima političke podobnosti, a s druge strane tek blago štetnim kad konstatira da nije dobro što je nova vlast politički imenovala pomoćnike ministara.

Predstavnici vladajućih klubova, pak, odbacuju oporbene prozivke o izvješću kao politički i ideološki obojenim, već ga hvale kao kvalitetno. Dražen Đurović (HDSSB), pak, ne smatra da su građani nedovoljno informirani već suprotno, da su bombardirani raznim informacijama, te da u tom smislu treba pojačavati educiranost državnih tijela da budu servis građana. 

Za Dragutina Lesara (Hrvatski laburisti) ključno je pitanje hoće li Vlada, koja izvješće prihvaća i Saboru predlaže da učini isto, i ministarstva postupiti po preporukama pučkog pravobranitelja ili ne. Milorad Pupovac (SDSS) također je prigovorio na izostanak reakcije države na kršenja ljudskih prava, posebno istaknuvši probleme s kojima se suočavaju povratnici srpske nacionalnosti.

Foto: Ipress
Akademija-Art