Skip to content

Više od 7000 izlagača na Frankfurtskom sajmu knjiga

U Frankfurtu na Majni večeras se svečano otvora Frankfurtski sajam knjiga, najveća manifestacija takve vrste na svijetu u središtu koje je i ove godine pitanje digitalizacije tržišta knjiga

Na svečanosti otvorenja okupljenima će se obratiti njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle te William English, potpredsjednik vlade Novog Zelanda ovogodišnje zemlje-partnera Frankfurtskog sajma knjiga.
Književnost Novog Zelanda na ovogodišnjem će sajmu predstavljati više od 70 autora.
U središtu zanimanja ovog, kao i prošlogodišnjih sajmova, digitalizacija je tržišta knjiga. Promjene na tržištu posebno pogađaju klasičnu knjižarsku branšu, dok internetska prodaja kao i prodaja tzv. elektronskih knjiga i dalje bilježi porast.
Komentari nadregionalnih njemačkih listova, poput "Frankfurter Rundschaua", malim knjižarama proriču crnu budućnost te ih vide jedino kao mjesta "muzejske inscenacije".
Hrvatski štand svečano će sutra u 12 sati otvoriti zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš, uz nazočnost pomoćnika ministrice Vladimira Stojsavljevića i hrvatskoga veleposlanika u Njemačkoj Mire Kovača.
Hrvatski program na ovogodišnjam sajmu uređuje Alida Bremer, a hrvatski bi štand ove godine, kako je najavljeno, trebao biti dvostruko veći od prošlogodišnjeg.
U sklopu predstavljanja hrvatske književnosti u Frankfurt bi trebali doći i hrvatski književnici, među kojima Zoran Ferić, Edo Popović, Franjo Janješ, Ivana Sajko te njemačka književnica hrvatskoga podrijetla Marica Bodrožić.
Do nedjelje, kada se sajam zatvara, očekuje se oko 300.000 posjetitelja te oko 1000 autora koji bi na oko 3.000 raznih događanja na samom sajmu ali i na drugim lokacijama u Frankfurtu, trebali predstaviti svoja djela. Sajam bi između ostalih, trebali posjetiti njemačka dobitnica Nobelove nagrade za književnost Herta Mueller, kao i poznati autori kriminalističkih romana poput Jussija Adler-Olsena, Hakana Nessera ili Nele Neuhaus. Očekuje se i dolazak mnogih javnih osoba među ostalim i Arnolda Schwarzeneggera koji bi u Frankfurtu trebao predstaviti svoju autobiografiju.
Na ovogodišnjem sajmu svoje će proizvode predstaviti više od 7000 izlagača iz više od 100 zemalja.
Na kraju sajma bit će dodijeljena i Mirovna nagrada Njemačke udruge knjižara koja se ove godine dodjeljuje kineskom piscu i disidentu Liaou Jivu.
Ove se godine proglašenje dobitnika Nobelove nagrade za književnost, u četvrtak, 11. listopada, poklapa s Frankfurtskim sajmom knjiga.
Sajam je do petka otvoren samo za stručnu publiku, a vikendom i za sve ostale posjetitelje.
Foto: Gettyimages