Vidošević: Trebamo Vijeće za ekonomsku sigurnost

Gost emisije HTV-a Nedjeljom u dva je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević. Govori o pogrešnoj gospodarskoj politici u proteklih 20 godina, o tome ide li Vlada u dobrom smjeru te treba li nam nacionalni konsenzus za izlazak iz krize

Naša je kriza počela prije 30-35 godina, osamdesetih godina nakon Titove smrti. Prije se to moglo financirati na razne načine, u jednom trenutku došlo je do otežanog kreditnog financiranja i sve su slabosti izašle na vidjelo. Nema te vlade koja će izaći iz gospodarske krize ako ne okupi široku frontu koja bi zajedno dovele do napretka. Nedovoljna je odlučnost da se napravi jedan širi dogovor, a svi se slažu da treba, smatra Vidošević.

Hrvatska je u najboljoj međunarodnoj političkoj poziciji u svojoj povijesti, ali nema odgovor na osnovno pitanje – što Hrvatska želi od sebe?

Imamo Vijeće za nacionalnu sigurnost zemlje, a nemamo vijeće za ekonomsku sigurnost. Niz godina vodi se pogrešna ekonomska politika, više od 40 godina. Dugo se živjelo na inflaciji, a zatim na kreditima. Nikad se dug nije vratio, uvijek se samo povećava. Ne postoji nikakvo insustrijsko stvaralaštvo, a svaki četvrti građanin je u mirovini.

Tekst i foto: HRT