VIDEO: John Lydon dobit će Porin za posebna dostignuća u glazbi

JohnLydon

JohnLydon

John Lydon, lider grupe Public Image Limited i nekadašnji vokal mitskih Sex Pistolsa dobitnik je Porina za posebna dostignuća u glazbi koji će mu biti uručen 11. lipnja u Zagrebu, dan uoči koncerta PIL-a u Tvornici kulture

Jedan od najosebujnijih i najprepoznatljivijih glazbenika u povijesti svojim je radom, prvo u Sex Pistolsima, pa zatim u PIL-u, ostavio trag kojim su hodali i hodat će mnogi.

Nakon Rogera Watersa, Johnnyja Wintera, Artura Sandovala i Rona Cartera, John Lydon bit će peti glazbenik koji će primiti statuu Porina izrađenu od bračkog kamena, a namjenjenu umjetnicima koji su svojim radom stvarali i mijenjali povijest glazbe.

Da mu je netko sredinom 70-tih rekao da će ga jednog dana smatrati nacionalnim blagom i čovjekom dostojnim dobivanja najvećih kulturnih počasti John Lydon, tada poznatiji kao Johnny Rotten, bi mu se vjerojatno nasmijao u lice. Ipak, upravo zahvaljujući tom stavu, hrabrosti da bude drugačiji, da vodi, šokira, redefinira slušanje i poimanje glazbe Lydon je zaslužio da mu ime zauvijek bude upisano u enciklopedije glazbe i opće kulture. (Youtube)

{youtube}ylOCIP54PIQ|500|400|0{/youtube}