Vesna Pusić: Argumentima na Europsku komisiju


 

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u Dnevniku plus prvo je govorila o donatorskoj konferenciji u Sarajevu
 

Cilj je riješiti status izbjeglica u Hrvatskoj, BiH, Srbiji i Crnoj Gori te ih stambeno zbrinuti i da im se nakon toga život u privremenosti završi.
 
Pusić je izjavila da u izvješću Europske komisije o monitoringu nad Hrvatskom stoje četiri ključne kritičke primjedb: o političarima u nadzornim odborima, Zakonu o policiji, naknadi za mobilne operatere i odgađanju zakona o javnim ovršiteljima.
 
Milanović: Ne odričemo se prava na upravljanje
 

Ulazak političara u nadzorne odbore odnosi se specifično na Inu, jer je kroz jedno neodgovorno ponašanje došla u ozbiljne probleme. To je tema o kojoj Europskoj komisiji moramo iznijeti naše argumente i doći do toga što se u Ini zapravo događa. Ministri moraju biti odgovorni za ono što je u pitanju javnog interesa, rekla je.

Porezi na mobilne operatere – mjera je kojima se žele operateri potaknuti na investiranje u modernizaciju mreže, a kad krenu investicije bit će ukinuti ti posebni porezi. Primjedbe o privatizaciji brodogradilišta stoje, ali Vlada ima već gotov program za Brodotrogir i 3. maj. U Brodosplit je ušla tvrtka Div, a to se još mora realizirati – do kraja lipnja. 
 

Izvješće EK: RH na pravom putu, potrebni daljnji napori
 

Pusić je rekla da je izvješće EK-a dobro i korisno. Kada postanemo punopravna članica i sami bi trebali na ovaj način pratiti realizaciju zadanih ciljeva, smatra.

Što je još rekla o donatorskoj konferenciji u Sarajevu, srbijanskim izborima, bilateralnim odnosima sa Srbijom, HNS-u i ministru Čačiću te drugim pitanjima pogledajte u videoprilogu.

Foto: Manuel Angelini
Izvor: HRT

Akademija-Art