Veljača loša za kvalitetu sna

Veljača je najgori mjesec za san, pokazalo je britansko istraživanje po kojem se u tom mjesecu najteže utone u san, a kao glavne krivce za kraći i nekvalitetniji san stručnjaci izdvajaju kratke i tmurne dane, duge noći i centralno grijanje koje omamljuje tijekom dana

Tijekom veljače potrebno je prosječno 8 minuta više da se utone u san u odnosu na ožujak, utvrdili su stručnjaci, a tijekom noći prosječno se provede 10 minuta više u budnom stanju nego inače, dok trećina ispitanika kaže kako osjeća da ima puno manje energije baš u tom mjesecu, posebno žene.
Istraživanje koje je obuhvatilo više od 21000 odraslih Britanaca pokazuje da je veljača najgori mjesec za dobar san, a voditelj istraživanja Colin Espie kaže da ti rezultati pokazuju probleme s kojima se mnoge osobe suočavaju tijekom kraćih i tmurnijih dana.
Istraživanje je pokazalo i da se u veljači lošije spava nego u siječnju.
Dolaskom proljeća na kraju smo lošeg razdoblja za san, a jačanjem intenziteta vanjskog svjetla u ožujku stižu i bolji dani za spavanje.
U veljači je prosječno vrijeme provedeno u padanju u san bilo 56 minuta, a vrijeme u budnom stanju tijekom noći 59 minuta.
U ožujku je stanje bitno bolje i na padanje u san prosječno se potrošilo 48 minuta, a u budnom stanju noći provodilo se 49 minuta.
Istraživanjem je utvrđeno i da se broj osoba koje su se žalile na pomanjkanje energije od veljače do ožujka prepolovio.
Espie ističe da je tjelesni sat ovisan o razini svjetla u okolini, a ti signali nisu tako snažni zimi.
Pri tome na osjećaj omamljenosti utječe i centralno grijanje, pomanjkanje svježeg zraka u kućama kao i malo svjetla u domovima i izvan njih.
Izvor: Plivazdravlje.hr