Velika misa za kraj 53. Glazbenih večeri u Sv. Donatu

foto zeljko karavidaKK

Najavljujemo posljednja dva koncerta 53. Glazbenih večeri u Sv. Donatu, međunarodnog ljetnog festivala klasične glazbe, već više od pola stoljeća održavanog u Zadru

U utorak, 13. kolovoza s početkom u 21 sat, stara zadarska Rotonda ugostit će ugledni Slovenski komorni zbor pod vodstvom uvaženog dirigenta Fernanda Pabla Mejíasa. Slovenski komorni zbor, osnovan 1991. godine, do danas je osvojio brojne i prestižne nagrade, a od 1998. dio je Slovenske filharmonije. Osim vokalno-instrumentalne glazbe koju izvodi uz Slovensku filharmoniju i druge domaće i strane orkestre, glavni zadatak zbora je promicanje a cappella glazbe. Za predzadnju večer u sklopu međunarodnog ljetnog festivala u Zadru odlučili su pokazati Zadranima ono u čemu su najbolji, a za tu prigodu izabrali su prlično šarolik a cappella repertoar – od renesansnog Palestrine, preko romantičkih velikana Verdija, Griega i Rahmanjinova, do suvremenih majstora Sandstrőma i Durufléa, sve obogaćeno interesantnim slovenskim dašakom uz skladatelje poput Kogoja i Kimoveca. Dugogodišnji zadarski gosti i ove će godine zasigurno oduševiti glazbenu publiku Večeri i podariti nezaboravno iskustvo u prikladnom ambijentu Crkve sv. Donata u Zadru.

Dan kasnije Slovenski će komorni zbor pjevati uz Zadarski komorni orkestar za kraj Večeri.

U srijedu 14.8. s početkom u 21 sat u Katedrali Sv. Stošije pod ravnanjem Zadranina i jednog od najuglednijih hrvatskih dirigenata, maestra Ivana Repušića, izvest će velebnu Mozartovu Misu u c – molu KV 427 ili tzv. Veliku misu. Zadarski će komorni orkestar za tu priliku biti proširen do granica simfonijskog orkestra. Bit će to grandiozni završetak Večeri kojima će svojom izvrsnošću zasigurno doprinjeti i solisti – redom mladi hrvatski solo pjevači angažirani u najvećim opernim kućama Europe. To su sopranistica Evelin Novak, mezzo – sopranistica Diana Haller, tenor Ivan Turšić i bas Tomislav Lučić.

Misa, kojoj zagonetno nedostaje posljednji stavak, Agnus Dei, utjelovljuje Mozartovu slobodu skladanja te osobno zadovoljstvo i radost povodom vjenčanja Constanze Weber. Pompozna, svakako najsvečanija njegova misa, biti će dostupna Zadru i vjernoj zadarskoj glazbenoj publici u izvedbi uvaženih hrvatskih i slovenskih glazbenika te će u ambijentu Katedrale zasjati u svom punom sjaju.