Vedrana Klepica: Tragična smrt ekonomskog analitičara

analiticar vesna kolarec fotka 6

Tekst i režija: Vedrana Klepica
Izvode: Ivana Krizmanić, Hrvojka Begović, Dean Krivačić, Tomislav Krstanović
Kostimografija: Katja Šunjić Kudin
Scenografija: Maja Kolar
Oblikovanje svjetla: Vesna Kolarec
Fotografija: Vesna Kolarec, Damir Žižić
Grafičko oblikovanje: Maja Kolar, Sandra Đukić
Produkcija: KUFER & SC Kultura promjene, Teatar &TD
Uz potporu: Ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba, Ministarstvo kulture RH

Premijera: 12. prosinca 2013., 20 sati, Velika dvorana Teatra &TD
Reprizne izvedbe: 13. i 14. prosinca u 20 sati, Velika dvorana Teatra &TD

Teatar &TD i KUFER nastavljaju svoju dugogodišnju suradnju na novom zajedničkom projektu, kazališnoj predstavi Tragična smrt ekonomskog analitičara. Riječ je o debitantskom autorskom projektu Vedrane Klepice, koji okuplja tim glumaca sa nezavisne kazališne scene: Ivana Krizmanić, Hrvojka Begović, Dean Krivačić, Tomislav Krstanović te mlade autorske suradnike.

analiticar vesna kolarec fotka 8

O PREDSTAVI:

On je izgubio nevinost s 23 godine, upisao doktorski studij na temu financijskog izvještavanja i revizije te odradio praksu u jednom belgijskom bankarskom poduzeću. Ona je zadnja generacija koja se sjećala zvuka zračne pneumatske sirene s izlaznom snagom od 122 decibela koja se koristi za obavještavanje građana o opasnostima prilikom ratnih razdoblja ili prirodnih katastrofa. Na radiju je opet rekao nešto krivo, opet je rekao nešto krivo na vijestima, a nitko nije ni primijetio. Krivo ime, ili krive godine, ili krivo vrijeme ili mjesto događanja. Joseph A. Schumpeter kaže da ono što razlikuje znanstvenog ekonomskog analitičara od svih drugih ljudi koji razmišljaju, govore i pišu o ekonomiji jest metoda i tehnika rada. Metoda i tehnika. On je vjerojatno negdje zaj…..

O AUTORICI:

Vedrana Klepica, dramaturginja i autorica tekstova za izvedbu, studirala je dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Dramski tekstovi i scenariji izvođeni su joj na Hrvatskom radiju, u Teatru &TD u Zagrebu, u kazalištu MKA u Melbourneu, Australija, te je sudjelovala kao autorica na festivalima dramskih pisaca World Interplay u Australiji i Turskoj, Writers Meetup-u u Singapuru, radionicama National Theatrea u Londonu, scenarističkom pitchingu Nisi Mase u Francuskoj itd.. Radila je kao novinarka na portalu za kazalište Teatar.hr, u kulturnoj rubrici više novina, te u produkciji nekoliko kazališnih festivala. Tragična smrt ekonomskog analitičara, prvi je Klepičin autorski projekt za koji je napisala tekst i po prvi put se okušala u režiji istog.

“Tragična smrt ekonomskog analitičara britka je satira hrvatske (i ne samo njene) svakodnevice, ispraznosti i mana ekonomista, njihovih žena, novinara i drugih aktera vrle nove sadašnjosti” (citat:B.Vincek, Glas Istre, 1.10.2013.). Tekst je dosad izveden u obliku dramskog čitanja na “Malim noćnim čitanjima” 2012. godine u Zagrebu te
2013. godine u Puli.