VEČERAS “Pričaj mi o Gorkome” 50-ta izvedba

mani gotovac

Teskt i adaptacija Mani Gotovac predstavlja se u Zagrebu

Podosta se toga zna o predstavi “Pričaj mi o Gorkome”, nastaloj prema autobiografskim romanima Mani Gotovac i u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu. U živo je mogu gledati i zagrepčani, jer predstava svečano obilježava svoju 50-tu izvedbu u utorak, 5. studenog, u zagrebačkoj Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Predstava je premijerno izvedena u listopadu prošle godine u Varaždinu, a u Zagrebu igra u sklopu repertoara Kazališta Planet Art.

Podsjetimo da autorica piše o ljubavnoj priči s čovjekom njezina života: ta je priča iznesena u dva autobiografska romana uvijek intrigantne i talentirane dramaturginje, teatrologinje i spisateljice Mani Gotovac, pod naslovom “Fališ mi” (prvi i drugi dio), “Pričaj mi o Gorkome”. Priča je to o dvoje ljudi koji su trideset godina živjeli jedan za drugoga, a samo tri godine su proveli zajedno. Dakle, valja provjeriti kako to funkcionira u kazalištu, a posebno zato jer je tu priču dramski adaptirala sama autorica. Predstava govori o dvoje protagonista, analizira njihove odnose i povezanosti i to kroz vremensko razdoblje koje daje širu društvenu sliku vremena kojega se mnogi od nas sjećaju…

Predstava je nastala u produkciji HNK u Varaždinu i u režiji glumačkog ansambla kojega čine Lela Margitić i Judita Franković, koje se izmjenjuju u istoj ulozi, te Hana Hegedušić i Robert Plemić. U predstavi se koristi glazba Erica Satiea “Gnossienne No.1” (1890.) i Consuelo Valasquez “Besame Mucho” (1911). Svjetlo je oblikovao Slaven Edvin Bot, kostimografkinja je Dubravka Škvrce, a asistentica Morana Krpan. (Foto: Jutarnji.hr)

Nives Gajdobranski