Varaždin – Eleonora Apostolova: Ljepota unikatnog tkanja-tapiserije

Eleonora Apostolova
Ljepota unikatnog tkanja – tapiserije

Gradski muzej Varaždin organizator je izložbe tapiserija Eleonore Apostolove, koja se u prostoru Salona palače Sermage (Trg M. Stančića 3) otvara u četvrtak, 16. veljače ove godine, s početkom u 19 sati. Umjetnica se dosad svojim radovima predstavila na dvadesetak skupnih izložbi u Hrvatskoj te nekoliko u inozemstvu, a ova u varaždinskome muzeju je njezina jedanaesta samostalna.
Eleonora Apostolova rođena je 1957. godine u Negotinu kraj Vardara, u Makedoniji. Maturirala je na Odjelu tekstila zagrebačke Škole primijenjenih umjetnosti, a 1990. godine diplomirala smjer tekstila na Visokoj školi za dizajn tekstila i odjeće u Zagrebu. Od 1985. godine članica je ULUPUH-a, od 1990. godine ZUH-a, a od 1997. godine ima status slobodnog umjetnika.
Suatorica postava izložbe Branka Hlevnjak u predgovoru kataloga osvrnula se na likovne elemente slikarskog izraza i grafičkih efekata u tapiserijama E. Apostolove, naglasivši pritom specifičnosti koje umjetnica unosi u postupku tkanja, što rezultira njezinim prepoznatljivim autorskim izričajem. Usto dodaje kako povezivanjem obiteljskog makedonskog tkalačkog nasljeđa i hrvatskog likovnog senzibiliteta E. Apostolova zauzima važno i nezaobilazno mjesto u području unikatnog tkanja.


Eleonora Apostolova

Izložba je postavljena za razgled do 4.3.2012. godine.

Anita Peričić

Akademija-Art