Varaždin – Damir Mataušić: Credo

Anita Peričić
anita.pericic@gmv.t-com.hr

 
Salon palače Sermage Gradskog muzeja Varaždin, Trg M. Stančića 3
izložba reljefa i male plastike
Damir Mataušić
Credo
od 20. 04. (u 20.00 sati) do 06. 05. 2011
.

Pod nazivom Credo, u prostoru Salona palače Sermage Gradskog muzeja Varaždin, otvara se izložba reljefa i male plastike akademskog kipara Damira Mataušića.

Autor izlaže dvadesetak radova izvedenih u lijevanom poliranom aluminiju i pozlaćenom aplikatu, nastalih u posljednjih nekoliko godina. Kao i velik dio cjelokupnog Mataušićeva opusa, i ova djela počivaju na kršćanskim ishodiš-tima odakle autor crpi stvaralačko nadahnuće znalački asimilirajući, kako to u predgovoru kataloga naslovljenom Kiparevo oblikovanje kršćanske vjere naglašava likovni kritičar Milan Bešlić, iskustvo baštine u vlastiti suvremeni likovni jezik s nedvojbenim autorskim značajkama.

Izložba se priređuje uz nadolazeći najveći kršćanski blagdan Uskrs, a otvara se u Velikome tjednu u srijedu, 20. travnja, s početkom u 19.00 sati. Za razgled je postavljena do 6. svibnja ove godine.

Damir Mataušić rođen je u Zagrebu 1954. godine. Diplomirao je na odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu 1979. godine, u klasi prof. Želimira Janeša. Prvu medalju realizirao je 1973. godine i od tada se gotovo isključivo bavi medaljom i malom plastikom kao likovnim izrazom. Danas njegov opus čini oko 550 uglavnom dvostrano kovanih medalja i malih plastika. Autor je više od 150 medalja kovanih u zlatu i srebru, 31-og opticajnog i jubilarnog apoena Republike Hrvatske i 15 € za Republiku Irsku, dvadesetak godišnjih kulturnih, znanstvenih i sportskih nagrada (Marin Držić, Lovro Matačić, M. J. Zagorka, Ivo Horvat…) te spomen obilježja papi Ivanu Pavlu II. u Omišlju i dekanskih lanaca Akademije likovne umjetnosti, Ekonomskog fakulteta, kao i gradonačelničkog lanca grada Kostajnice. Izlaže od 1974. godine. Priredio je 22 samostalne izložbe, od kojih je najznačajnija monografska izložba u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu 2000. godine te izložba u Dolenjskom muzeju, u Sloveniji 2003. godine. Sudjelovao je na 75 skupnih izložbi, među kojima su one u sklopu FIDEM-a (međunarodne izložbe medalja) u Parizu, Londonu, Budimpešti, Neuchatelu, Den Haagu, Lisabonu i Colorado Springsu, kao i na izložbama skulptura u Austriji, Njemačkoj, Slovačkoj, Švicarskoj, Italiji, Mađarskoj i Americi. Dobitnik je nagrada na natječajima u Austriji 2000. i Japanu 2001. godine. Specijalizirao se izvodeći projekte u državnim kovnicama u Beču, Cardiffu i Budimpešti. Kao redovni profesor predaje na Kiparskom odsjeku – usmjerenje mala plastika i medaljerstvo (preddiplomski, diplomski i poslijediplomski studij) zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti.

Akademija-Art.hr
15.04.2011.