Skip to content

Vanja Krmpotić: Akvareli

Zamjenik gradonačelnika Karlovca Dubravko Delić, Vanja Krmpotić, Sofija Talijančić, povjesničar umjetnosti Stanko Špoljarić

Galerija ZILIK, Radićeva 13, Karlovac

Akvareli
Vanja Krmpotić
Od 10. 06. 2010. (u 19.00 sati)

Pogledajte galeriju fotografija s otvaranja izložbe!

Posvojeni zemljopisni isječak omeđen tokovima karlovačkih rijeka, u gradu i njegovoj okolici, slikarski je motiv Vanje Krmpotić
. Građen njenim prepoznatljivom rukopisom pitoreskni krajolik likovnom putenošću uprisutnjuje njegovanim bojama ugođajnost trenutka, prožetog konstantom Vanjinog stila. Suptilnošću tehnike akvarela nastao je najveći dio impozantnog Vanjinog opusa, s djelima potrebite sinteze tvarnosti i bljeska oblika. U pejsažnoj ikonografiji raslinja, neba i prije svega voda odmjerenim kompozicijama i silnicama svjetla u kadru slike otvorila su se stanja nenametljive vibrantnosti. Prevladavajućih zelenih vrijednosti boje, s brojnim nijansama na putu kromatske raskoši. Vanja akvarelom sklada relativno čvrste forme stiliziranih obrisa, povezanih u jedinstveno tkivo uprizorenja. Maznošću dodira i osjećajem za „koru“ svakog fragmenta Vanja se opredjeljuje za akvarel postupnog razvijanja scene, koji ne isključuje šarm neposrednog kazivanja, kreativnih obrata predvidljivog.

Na izložbi u Galeriji ZILIK akvareli čine manji dio postava, jer Vanjin novi ciklus ljepote slikan je uljem. Praćen akvarelima   s karakterom svojevrsnih minijatura, radovima nastalih u koncentratu vremena. U prijelazu na „složeniju“ tehniku nisu se dogodile bitnije mjene. Punina boja ploha je sačuvana, motivika korespondira s radovima na papiru, s neznatnim razlikama u rasporedu segmenata. Novina je u podignutom intenzitetu palete i slojevitosti teksture na površini. Reklo bi se idealni spoj u poštivanju specifičnosti likovnih tehnika. Razumljivo jer Vanja Krmpotić svoj izraz gradi na talentu, kulturi i velikom pedagoškom iskustvu. Dovelo je to do vida odgovornosti u slikarskom dijalogu s predloškom, i zanosu koji u konačnici dovodi do umjetničkog čina. Nikada zatomnjene strasti i radosti, divljenja pred veličajnošću ljepote, njenog ideala   izjednačenog sa smislom postojanja. I Korana i Kupa i Mrežnica i obale uz njih nisu samo inspiracija, već mjesta na kojem opipljivo dobiva doživljajem novu blistavost. Svečanost su tjelesnosti prirode, disanja prostora, vitaliteta vegetacije, s točkom sklada u smiraju edenskog.

Polazi Vanja od konkretnog, zadržava se povremeno i na preciznijoj opisnosti predmetnog, s dojmom da je stvarno i vizija ljepote. I s atributima pejsažnog osvaja dubinu približavajući se slutnji činjeničnog, u ambijentima sfumaturne prozračnosti. U slojevitosti planova pomiču se akcenti, uzdižu se šumarci, nailazimo na dražesne vodopade, pojavljuje se ravnina tla. I uvijek voda. S primanjem i širenjem svjetla. Sa zvonkošću boje u sugeriranom kretanju. Paleta je razigranija kod drveća,koje bilježi i doba dana i godišnja doba. Kolorističko objektivno prati zbilju prirode, koju je Vanja obogatila svojim senzibilitetom za čednost tona. S emocionalnošću pristupa, s nalaženjem pravih pogleda na orijentire i zakutke u ponuđenoj panorami. U vedutama Karlovca, i spomeničkim zdanjima izvan jezgre grada. Čita se i povijesno i Vanjin intimni odnos spram arhitekture proteklih stoljeća.

Na platnima komornijeg formata susreću se lirsko i epsko, u poetskom realizmu i pejsažnoj uzbudljivosti. U slikarstvu Vanje Krmpotić, u njenoj umjetničkoj prisnosti i stvaralačkom kontinuitetu nastalo je djelo kojem moramo vjerovati. Jer je iskreno i skladno. S uzdizanjem na tron događanja ljepote.
Stanko Špoljarić

Vanja Krmpotić je rođena 1941. godine u Splitu. Diplomirala je na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu likovne umjetnosti u klasi prof. Mladena Veže i prof. Josipa Povljana. Od 1966. godine radi u karlovačkim školama kao likovna pedagoginja. Imenovana učiteljem savjetnikom 2001. g. te bila voditeljica Vijeća učitelja likovne kulture karlovačke županije. Suorganizatorica HNOS-a i predavač oglednih tema likovne kulture. Organizira i sudjeluje u radu Prosudbenog povjerenstva državnog susreta LIK-a održanog u Karlovcu 2005. god. Godine 1997. odlikovana je REDOM DANICE HRVATSKE s likom Antuna Radića za osobite zasluge u prosvjeti. Dosad je samostalno izlagala 19 puta, a skupno na više od 130 izložbi u zemlji i svijetu. Radovi joj se nalaze u privatnim i javnim zbirkama širom svijeta. Dobitnik je nekoliko priznanja, diploma, mnogobrojnih zahvalnica i nagrada. Često sudjeluje na izložbama u dobrotvorne svrhe.

1997. g. izložba akvarela 27 (dvadeset sedam) ZVONA ZA NAŠE GROMOVE dar je 2. brigadi – GROMOVIMA u spomen poginulim braniteljima u jednoj od akcija 1995. g. (darovale Natali i Vanja Krmpotić).

Adresa:

Vanja Krmpotić, V.Mačeka 11, 47 000 Karlovac
e-mail: vanja.krmpotic@ka.t-com.hr

Neke skupne izložbe

1998.     HRVATSKI TRIENALE AKVARELA
1998      25. godina ZILIK-a , UMJETNIČKI PAVILJON, Zagreb
2001.     HRVATSKI TRIENALE AKVARELA
2001.     28. ZILIK, GALERIJA ZILIK, Karlovac, (pet autora)
2001.      KARLOVAČKI LIKOVNI SUSRETI (sudjelovala na svim)
GALERIJA«ZORIN DOM», Karlovački slikari srednje i starije generacije Karlovca (četiri autora)
2009­/2010          ZAPREŠIČKI BIENNALE AKVARELA
MORE LJUDI OBALA- međunarodna izložba u organizaciji muzeja grada Šibenika (ove godine obilježava se 40. obljetnica posvećena Lidvini Luketi).

SAMOSTALNE IZLOŽBE

1990. Galerija Gaudeamus, Duga Resa
1990. Galerija ZILIK, Karlovac
1991. Galerija Jamnica, Jamnička Kiselica
1992. Klub 90, Karlovac
1993. Galerija Miroslav Kraljević, Zagreb
1993. Narodno sveučilištem, Jastrebarsko
1993. Štedionica mladih ­­«Latica», Karlovac
1993. Narodno sveučilište, ZAVIČAJNI MUZEJ Ozalj
1993. Pučki dom, Kloštar- Ivanić
1993. Galerija Meke, Brežice
1994. Dom kulture Ivanić- Grad
1994. Galerija ZILIK, Karlovac
1995.»Corso» kavana »Mare Croaticum 95», Crikvenica
1996.Galerija Una, Regionalni muzej Pounja, Bihać
1996.Galerija»Zrinski», Dom HV»Zrinski», Karlovac
1997.Galerija» Krsto Hegedušić», Petrinja
1999.Galerija ZILIK, Karlovac
2000.Galerija gimnazija, Karlovac
2010.Galerija ZILIK, Karlovac
Članica je HDLU, HRVA – InSEA i HLD-a.

Suzana Rupčić, voditeljica galerije ZILIK
domvladimirnazor@gmail.com

Akademija-Art.hr

09.06.2010.