Val prolazi Dunavom zasad bez ozbiljnih incidenata

dunav PXL

dunav PXL

Vodeni val koji je uzrokovao velike poplave u Europi danas Dunavom stiže u Hrvatsku. Učinjene su sve potrebne pripreme na potezu od Batine do Iloka, kuda bi trebao proći. Očekuje se da bi mogao biti i nešto manjeg intenziteta od najavljivanog. Vrh vodnog vala kreće se 60 km na dan i kroz Vukovar će prolaziti u subotu. U nedjelju bi trebao izaći iz Hrvatske

Idućih 7 do 10 dana vodostaji će biti visoki pa će nadležne službe morati biti na oprezu, dok vodostaj ne opadne barem za dva metra, što će predstavljati manju ugrozu za područje zaštićeno nasipima.

Voditelj osječkog Centra obrane od poplava Ivica Nađ kazao je na konferenciji za novinare kako je vrh vodenog vala trenutno u Mađarskoj, kod Mohacsa, oko 20 kilometara od Batine, gdje vodostaj stagnira na 964 centimetra.

Oko 17 sati vodostaj Drave kod Osijeka bio je 496 cm, Dunav u Batini je 769 i pada. Vodostaj pada i u Dalju (929) te Vukovaru (690). Prije sedam godina vodostaj Dunava je bio 750 centimetara, a 1965., u vrijeme velikih poplava – 795 centimetara.

U očekivanju vrha vodnog vala sve službe u Vukovaru u punoj su pripravnosti i spremne su u svakom trenutku reagirati, izjavio je vukovarski gradonačelnik Željko Sabo. Još jednom je umirio sugrađane vezano za glasine o kvaliteti vode za piće. Vodovod grada Vukovara dva puta dnevno kontrolira zdravstvenu ispravnost vode. Kvaliteta vode za sada je potpuno neupitna, rekao je.

Zamjenik glavnog rukovoditelja obrane od poplava za Dunav i donju Dravu Igor Biglbauer rekao je kako izvešća s terena ne upućuju ni na kakve ozbiljne incidente. Izvijestio je kako se u Baranji, kod nasipa na ušću Karašice, pojavljuju manji izvori, ali nisu alarmantni, a kod nasipa Zmajevac-Kopačevo jučer je na dva mjesta uočena pojava izvora koji su, preventive radi, ograđeni vrećama s pijeskom. Dodao je i kako je zabilježeno oštećenje na jednom dijelu nasipa Drava-Dunav, ali ono je sanirano vrećama s pijeskom.

Direktor Hrvatskih voda za sliv Drave i Dunava Siniša Kukić rekao je nakon da je učinjeno sve što se može. U zečje nasipe u Vukovaru ugrađeno je 75.000 vreća s pijeskom, još 25.000 je u pričuvi, postavljeno je 1,5 km boks barijera i 210 m tzv. vodenih barijera. Ilok se brani s 23.000 vreća s pijeskom, 250 boks barijera i 50 vodenih barijera. U Šarengradu je postavljeno 5200 vreća s pijeskom, a u Opatovcu 1800. Gradonačelnik Željko Sabo naglasio je da su sve službe danonoćno dežurne. Pripadnici HV-a povučeni su iz Vukovara u Nemetin, a osigurana su dva vojna i jedan civilni helikopter u slučaju potrebe hitne intervencije.

Osječki gradonačelnik Ivica Vrkić izjavio je da su na gradskom području poduzete sve mjere za obranu od poplava te da je stanje pod kontrolom. Nakon obilaska područja lijeve obale Drave Vrkić je izjavio novinarima kako u ovome trenutku nema poteškoća te da najveći problem može biti što će se visok vodostaj zadržati 15-tak dana, što eventualno može utjecati na stabilnost nasipa. Voditelj osječkog Centra obrane od poplava Ivica Nađ izvijestio je da se sutra očekuje kulminacija vodostaja, s razinom od oko 500 cm, ali se za sada ne očekuje proglašavanje mjera izvanredne obrane od poplave. (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL, HRT)