Uzroci opadanja kose

ispadanje kose

ispadanje kose

Svi već znamo da su muškarci skloniji preranom gubitku kose. Ipak, žene često imaju problema s prekomjernim opadanjem kose, a razlozi mogu biti razni, od jednostavnih do puno složenijih, čak i po život opasnih.

Fizički stres

Svaki oblik stresa, fizičke traume ili ozbiljnije bolesti, može uzrokovati gubitak kose. Kosa ima svoj životni ciklus: rast, odmaranje i opadanje. Kada ste pod velikom razinom stresa, životni ciklus kose se omete i ona puno brže dolazi u fazu opadanja.

Trudnoća

Trudnoća je samo jedan primjer fizičkog oblika stresa koji može uzrokovati gubitak kose. Gubitak kose je puno češći nakon poroda nego tijekom trudnoće. Porod je poprilično stresan događaj, a žene počnu nagli gubitak kose primjećivati tek 2 do 3 mjeseca nakon poroda.

Previše vitamina A

Prekomjeran unos vitamina A može uzrokovati gubitak kose. Putem prehrane je teško prekomjerno unositi vitamin A, to se puno češće javlja kod osoba koje uzimaju suplemente. Zato je jako važno da se prije početka uzimanja bilo kakvih suplemenata posavjetujete s liječnikom.

Hormoni

Prestanak uzimanja kontracepcijskih pilula, nagle hormonalne promjene koje se dešavaju zbog raznih faktora (trudnoća, menopauza) mogu uzrokovati gubitak kose, a vjerojatnost je još veća ako u obitelji imate slučajeva preranog gubitka kose.

Emocionalni stres

U odnosu na fizički stres, emocionalni stres puno rjeđe uzrokuje gubitak kose, ali to ne znači da nije moguće. Ponekad smo izloženi stresnim razdobljima kao što su razvod, smrt voljene osobe ili briga o nemoćnim bližnjima. Sve to može uzrokovati preuranjeni gubitak kose.

Anemija

1 od 10 žena u dobi od 20 do 49 godina pati od anemije, manjka željeza u krvi (to je najčešći oblik anemije). Anemija u većini slučajeva uzrokuje slabljenje kose, kao i njeno opadanje. Sve se to možete spriječiti adekvatnim unosom željeza.

Naglo mršavljenje

Nagli gubitak kilograma je jedan oblik fizičke traume koji može uzrokovati slabljenje kose i njeno opadanje. Do ovoga može doći čak i kada je gubitak kilograma preporučen od strane stručnjaka. Nemate pretjeranog razloga za brigu jer će se nakon gubitka kilograma u razdoblju od 6 mjeseci kosa oporaviti.

Starenje

Nije neuobičajeno da vidimo ženu u pedesetima ili šezdesetima s oslabljenom i prorijeđenom kose. Stručnjaci nisu sigurno zašto se ovo događa, ali vjeruju da vodeću ulogu imaju hormonalne promjene tijekom menopauze. Srećom, istraživanja su pokazala da se gubitak kose, uzrokovan starenjem, u velikoj mjeri može spriječiti pravilnom prehranom.

CentarZdravlja.net