Uzet će mi kuću i farmu zbog duga za koji nisam ni znao!

Pristajem na dogovor i s bankom i sa sudom, ali izgleda da me žele uništiti i s obitelji baciti na ulicu, ogorčen je poljoprivrednik Dubravko Kralj iz Bribira, sela u zaleđu Novog Vinodolskog
 
Nad glavom mu visi ovrha Hrvatske poštanske banke na iznos dospjele glavnice zajma s troškom i zateznom kamatom od 46.768,72 kune. Svi od kojih je tražio pomoć – osim susjeda i udruge građana Živi zid – od banke i suda do brojnih ministarstava, ostali su gluhi.
Iza D. Kralja već je jedan pokušaj provedbe ovrhe koja 15. siječnja nije obavljena zbog administrativnih grešaka – pogrešne adrese i datuma – a sljedeća je ovrha zakazana za polovicu ožujka. Kralj kaže da ne bježi od duga ako se pokaže da ga zaista i ima. Riječ je, tvrdi, o nesporazumu nastalom zato što nije bilo komunikacije između banke i njega, a za što on krivi banku. Banka pak tvrdi da ne može stupiti u kontakt s Kraljem jer ne podiže poštu i zato što mijenja brojeve telefona. Doznajemo da su Općinski sud u Crikvenici i HPB odgodili ovrhu za 15. ožujka jer žele postići dogovor s Kraljem. Navodno je banka predstavnika Živog zida zamolila da nagovori Kralja da im se javi.

– Kredit od 94.000 kuna odobren mi je 2002. godine. Za jamstvo se banka upisala na moju kuću koju je sudski vještak procijenio na 400.000 kuna i na svu ostalu pokretnu i nepokretnu imovinu u koju spada i zemljište na kojemu je staja s poljoprivrednim strojevima, 12 krava, 30 ovaca, 10 janjaca i 2 psa. Da se provede ovrha, ja i moja supruga te dvoje djece studenata ostali bismo samo s onime na sebi – kaže D. Kralj. Da apsurd bude veći, bivši poslodavac, crikvenički Jadran, u kojemu je 25 godina bio konobar, ostao mu je dužan više od 120.000 kuna. D. Kralj je i bivši branitelj.

– Imam u rukama presudu, ali umjesto novca dobio sam otkaz. Zbog toga sam i odlučio baviti se poljoprivredom, no 2005. godine počeli su problemi s otkupom mlijeka i isplatom. O tome sam redovito obavještavao banku i koliko sam mogao otplaćivao kredit. Do polovice 2007. godine uplatio sam gotovo 100.000 kuna i mislio sam da sam podmirio sve obveze. Banka mi se za to vrijeme javila samo jednom, prije tri godine, da me obavijesti da mi je kredit otkazan u travnju 2007. godine i da sam dužan 34.000 kuna – kaže D. Kralj. Doznajemo da je Kralj uplaćivao novac HPB-u i nakon 2007., što je potvrda da ne izbjegava dug.

Foto: Anton Ficko/VLM
Izvor: Vecernji.hr