Skip to content

Uzbuna u EU – konjsko meso prodavano u najmanje 16 zemaljaNastavlja se afera s konjetinom u Europi. Prema nekim informacijama, u najmanje 16 zemalja konjetina je deklarirana i prodavana kao goveđe meso
 
Istraga je pokrenuta u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Švedskoj, Irskoj i nizu zemalja nakon što je u smrznutoj hrani otkrivena konjetina umjesto govedine. Riječ je o špagetima s mesom, musaki i lazanjama, u kojima su Britanci prvi otkrili više od 60 posto konjetine.

Zemlje porijekla spornog mesa su navodno Cipar i Rumunjska. Francuski Poujol nabavljao je smrznuto meso od ciparskih dobavljača, a Nizozemci su ga kupovali od dvije rumunjske mesnice. Poujol je mesom opskrbljivao luksemburšku tvornicu u vlasništvu francuske grupacije Comigel, a meso je onda prodavano u sklopu gotovih smrznutih jela švedskog proizvođača Findus, koji također za ovaj skandal krivi svoje rumunjske dobavljače mesa. Otkriveno je da testirani uzorci s goveđim mesom sadrže 60 do čak 100 posto konjetine.

Afera je buknula prije nekoliko dana, kada je Britanska agencija za sigurnost hrane (FSA) priopćila da je u lazanjama britanske tvrtke Findus pronađeno više od 60 posto konjskog mesa. Findus je testirao 18 primjeraka lazanja koje proizvodi francuska tvrtka Comigel i u jedanaest je otkriveno između 60 i 100 posto konjskog mesa, objavila je FSA. Francuski ministar za pitanja potrošača Benoit Hamon izjavio je za dnevni list Le Parisien da se predviđaju nova povlačenja jer Comigel, koji proizvodi ta jela, opskrbljuje više distributera.

Iako to meso ne predstavlja rizik, u Velikoj Britaniji to je otkriće zaprepastilo javnost pa su distributeri hitno povukli 10 milijuna smrznutih hamburgera iz prodaje.

Prema prvim informacijama, konjetina potječe iz Rumunjske i s krivom deklaracijom isporučena je tvrtki Spanghero. Ona je opskrbljivala Comigel, koji je proizvodio jela za Findus. Findus je, pak, najavio podizanje tužbe, a istragu je otvorila i rumunjska vlada.

Izvor. HRT
Optimized by Optimole