Uz početak manifestacvije Dani otvorenih vrata HAZU

hazu

hazu

Akademija promiče jedinstvo oko nacionalnih ciljeva Hrvatske

„Akademija je danas otvorena, okrenuta budućnosti, uključena u rješavane aktualnih društvenih pitanja.” – tim je prigodnim riječima Dane otvorenih vrata, koji traju od 19. i 20. studenog, otvorio predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić. Svečano je bilo u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu gdje je u utorak 19. studenog otvorena tradicionalna dvodnevna manifestacija. Na ovaj način HAZU. koja traje 152 godine, građanima približava svoju raznovrsnu djelatnost i bogatu baštinu. Za ovu prigodu javnost su otvorena vrata sve 34 Akademijine znanstvene i umjetničke jedinice, 19 u Zagrebu i 15 u drugim dijelovima Hrvatske. Tako svi zainteresirani, a ima ih iz godine u godinu sve više, posjećuju Akademijine prostore u Bjelovaru, Cavtatu, dvije u Dubrovniku, Križevcima, Osijeku, Požegi, Puli, Rijeci, Splitu, Trstenom, Varaždinu, Vinkovcima, Vukovaru i Zadru. I nije to samo obilazak radnog prostora, nego su brojna predavanja, prezentacije, izložbe, promocije, radionice, koncerti i književne tribine. Na otvorenja Dana otvorenih vrata održan je i glazbeni program u kojem je na Guarnerijevoj violini King nastupio maestro Orest Shourgot uz klavirsku pratnju Domagoja Gušćića. Oni su izveli djela Arna Babandžanjana, Sergeja Rahmanjinova, Pabla de Sarasatea i Fritza Kreislera.

Što dakle nude ovogodišnji Dani otvorenih vrata? Čak 145 događanja, od toga: 39 predavanja, 38 izložbi, 14 izlaganja, 11 promocija knjiga, 10 stručnih vodstava, 10 prezentacija, 8 radionica, 5 koncerata, 5 promotivnih prodaja knjiga, 3 projekcije filma i 1 predstava.

Već smo spomenuli dio govora na otvorenju Dana otvorenih vrata akademika Zvonka Kusića koji je istaknuo da je ovom manifestacijom Akademija uspostavila do sada najbolji dijalog s javnošću. Akademik Kusić je istaknuo da Akademija promiče jedinstvo i konsenzus oko strateških nacionalnih ciljeva, a protiv podjela nacije po bilo kojoj osnovi i poručio da su Akademijina vrata otvorena javnosti tijekom cijele godine. Još je rekao: “Akademija brine o promociji znanja i znanosti koje najviše utječu na gospodarski razvoj, društvene promjene i na povezivanje Hrvatske u novu globaliziranu zajednicu. Isto tako Akademija brine o promociji kulture i umjetnosti koje su najvažnije u afirmaciji hrvatskog identiteta. Uloga Akademije je da dugoročno djeluje na formiranje društvene svijesti te utječe na promjenu poremećenog sustava vrijednosti. Svojim autoritetom, nezavisnošću i nepristranošću te sustavnim promišljanjem Akademija je ona institucija u društvu koja je u stanju mobilizirati i motivirati najbolje skupine i pojedince. “, kazao je akademik Kusić.

Akademik Kusić je građane pozvao da i ovog puta posjete Akademiju kako bi se upoznali s nekima od najvećih kulturnih dragocjenosti hrvatskog naroda koje čine hrvatski identitet i kako bi upoznali znanstvenike i umjetnike, članove Akademije. Tako će zasigurno i biti…

Nives Gajdobranski