Uz Livakovića i Mikulića privedeni i bivši šefovi HAC-a i Viadukta

livakovic

livakovic

Uz bivšeg državnog tajnika u ministarstvu prometa Zdravka Livakovića u slučaju Remorker na razgovor u policiju dovedeni i njegov kolega, državni tajnik iz istog ministarstva Milivoj Mikulić, ali i bivši čelnik Hrvatskih cesta (HC) i Hrvatskih autocesta (HAC) Stjepko Boban te direktori iz Viadukta Ivan Berket i Damir Kezele, neslužbeno se doznaje iz izvora bliskih istrazi piše Business.hr

Tijekom prijepodneva u Zagrebu je prvi priveden Livaković koji je nakon toga zbog pretrage stana i još nekih prostorija crnim terencem zagrebačkih oznaka oko 14,30 sati doveden do svoje zgrade u zadarskom predjelu Arbanasi.

Njegov odvjetnik Nediljko Ivančević novinarima je potvrdio da je Livaković bio na poslovnom sastanku u Zagrebu, gdje je priveden, a zatim i prevezen natrag u Zadar. Kazao je da još uvijek ne zna što mu se stavlja na teret, ali je najavio da će iznositi aktivnu obranu.

Očekuje se da će Livaković nakon policije biti odveden na ispitivanje u Uskok kako bi odgovorio na optužbe bivšeg financijskog direktora HAC-a Josipa Sapunara koji ga je uz još jednog državnog tajnika iz ministarstva Božidara Kalmete, Milivoja Mikulića, prokazao kao osobe kojima je nosio novac izvučen iz te javne tvrtke.

Tijekom poslijepodneva doznalo se da se uhićenja nastavljaju pa su iz neslužbenih izvora bliskih istrazi procurila imena Mikulića, Bobana, Berketa i Kezelea.

Sapunar je priznao da je Kalmetinim državnim tajnicima predavao novac što su ga HAC-ovi podizvođači uplaćivali na austrijski račun češke tvrtke Remorker International Igora Premilovca. Iz HAC-a je na taj način navodno izvučeno 38 milijuna kuna, a do tog su saznanja istražitelji došli nakon što su otkrili da je na isti način preko tvrtke Remorker iz Hrvatske gospodarske komore izvučeno 32 milijuna kuna.

Još nije poznato što im se stavlja na teret, no osim novca izvučenog preko HAC-ovih podizvođača, istražitelje navodno zanima i gradnja ceste poznatije kao “Kalmetina”.

Zdravko Livaković i Milivoj Mikulić dvojica su nekadašnjih državnih tajnika u ministarstvu bivšeg ministra Božidara Kalmete koji su, osim što su uz glavnog zadarskog HDZ-ovca vezali svoj politički uspjeh, bili povezani s upravom Hrvatskih autocesta.

Osim što je u Kalmetinom ministarstvu bio državni tajnik Livaković je u veljači 2004. imenovan predsjednikom nadzornog odbora HAC-a koji se u to vrijeme osim po gradnji modernih autocesta, isticala po korupcijskim skandalima od kojih je dosad najpoznatiji slučaj “farbanja” tunela. S izbijanjem afera Livaković je početkom studenog 2009. podnio ostavku, obrazloživši da je potez osobne naravi i da nema veze s medijskim napisima korupciji.

Već krajem mjeseca iste godine u akciji “Nesklad” uhićeni su bivši čelnici HAC-a Jurica Prskalo, Marijo Lovrinčević, direktor sektora građenja Goran Legac i glavni inženjer na tunelima Željko Kandžija te direktor splitske tvrtke Skladgradnja Slaven Žužul. Teretilo ih se da su u poslu bojanja tunela oštetili državni proračun za 21 milijun kuna jer je Skladgradnji isplaćen šest puta veći iznos od tržišne cijene. U toj je istrazi svjedočio i Livaković kojeg su mediji opisivali kao glavnu osobu u ‘živom zidu’ oko Kalmete, jer je navodno nadzirao sve poslove u HAC-u koji su kasnije postali predmet istraga.

Nakon što je podnio ostavku, Livaković je s Davorom Uglešićem osnovao tvrtku D&Z kojoj je, po medijskim tvrdnjama, IGH prepustio gradnju spojne ceste od čvora Zadar 2 prema Gaženici.

Zbog navodne “muljaže” oko izgradnje te ceste Kalmetu je često prozivao bivši SDP-ovac Ivica Pančić. Njegove tvrdnje o navodnim nepravilnostima u javnim natječajima za gradnju državne ceste Gaženica-Zadar, Kalmeta je nazvao bezočnim lažima i obmanama javnosti u političke svrhe. Cesta je otvorena u studenom 2007. bez presijecanja vrpci i svečanosti, a Pančić je na nju donio maskotu divovske hobotnice kako bi upozorio na “duge korupcijske krakove”.

Livaković se u zadarskoj politici prvi put pojavio još za vrijeme prvog Kalmetinog gradonačelničkog mandata na mjestu pročelnika Odjela za graditeljstvo i komunalne poslove.

Mikulić je, pak, državni tajnik osim kod Kalmete bio i u ministarstvu Petra Čobankovića, a u HAC-u je bio član uprave. U medijima se spominjao i kao svjedok na suđenju HDZ-u i bivšem premijeru Ivi Sanaderu, gdje je rekao da ga je na suradnju s agencijom Fimi medijom uputio tadašnji ministar Kalmeta koji u tom slučaju nije bio osumnjičen.

Mikulić je tada izjavio da ga je Kalmeta, zajedno s tadašnjim šefom HAC-ovih financija Josipom Sapunarom, u proljeće 2006. pozvao na sastanak u jedan zagrebački restoran gdje ih je upoznao s bivšim HDZ-ovim rizničarom Mladenom Barišićem koji je tražio da HAC marketinške poslove ugovara s Fimi medijom.

Upravo je Sapunar Mikulića povezao i s posljednjom aferom u HAC-u navevši ga, navodno, kao jednog od državnih tajnika kojemu je, uz Zdravka Livakovića, davao novac izvučen preko podizvođačkih tvrtki.

Mediji su još krajem 2009. pisali da je Mikulićev brat Ferdinand, kao suvlasnik tvrtke Dinarik dobivao poslove bez natječaja od HAC-a i Ministarstva za javne radove, obnovu i graditeljstvo. (business.hr)