Uz brojnu publiku i ugledne goste otvoren INTERLIBER

01
Ministrica Andrea Zlatar Violić, predsjednik HAZU Zvonko Kusić, Neven Antičević, Algoritam, Dunja Seiter Šverko, ravnateljica NSK-a i ravnatelj MI Marin Knezović

Realnost govori o krizi knjige, ali postoji i doza optimizma

Uvijek atraktivni, 36. po redu, međunarodni sajam knjiga i učila Interliber počeo je 12. studenog na Zagrebačkom velesajmu. Interliber se ove godine održava u 5. i 6. paviljonu Zagrebačkoga velesajma, a ulaz za posjetitelje je besplatan. Na ovogodišnjem Interliberu oko 240 nakladnika predstavlja svoja nova izdanja posebno ali i na na središnjoj pozornici u 6. paviljonu.

04
Mnogi školarci željeli su za uspomenu autogram i fotografiju od predsjednika Ive Josipovića

Najprije istaknimo kako je na samom otvorenju bilo podosta mladih, a posebno smo zapazili one iz Međimurja, što pokazuje kako interes novih generacija za knjigu ne prestaje.

02
Akademik Zvonko Kusić, predsjednik HAZU, Bože Čović, direktor izdavačke kuće AGM i Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba

Početak Interlibera još je obilježio službeni obilazak izložbenog prostora na čelu s voditeljem Interlibera Zoranom Ušurićem, a u kojemu su sudjelovali ministrica kulture Republike Hrvatske Andreja Zlatar Violić te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Ministrica Zlatar Violić istaknula je na otvorenju kako ima puno ljudi koji cijelu godinu čekaju Interliber kako bi mogli doći do knjiga koje nažalost ne mogu kupiti tijekom godine. Istaknula je da ministarstvo podupire autore, nakladnike, pa i distribuciju knjiga.

06
Grozdana Cvitan, glavna urednica sa suradnicima u izdavačkoj kući AGM, sa ponosom su pokazali nove naslove netom izašle pred otvaranje Interlibera predsjedniku Josipoviću

Na dan otvaranja i Predsjednik Republike Ivo Josipović obišao je Interliber, te je istaknuo: – Postoji određena kriza izdavaštva, no uvjeren sam da će knjiga, bilo u tiskanom ili elektronskom obliku, ostati temelj ljudske civilizacije. – Josipović je razgledao ponudu niza nakladnika i to vrlo zainteresirano.

03
Predsjednik Ivo Josipović na štandu VBZ-a, urednik Drago Glamuzina i Boško Zatezalo

05
Miljenko Jergović prelistava svoj najnoviji roman Rod u izdanju izdavačke kuće Fraktura

Prvoga dana se među predstavljenim knjigama može izdvojiti ona profesora Stipe Botice “Povijest hrvatske usmene književnosti” u nakladi Školske knjige. O knjizi su govorili akademik Krešimir Nemec, recenzentica knjige Evelina Rudan Kapec i urednica knjige Miroslava Vučić, a stihove je kazivao dramski umjetnik Joško Ševo.

Sam autor navodi da je “Povijest hrvatske usmene književnosti” ponajprije povijest zapisa usmenih tekstova te informacija o životu usmene književnosti. A ona je nastajala u pojedinome povijesnom trenutku i živoj komunikaciji funkcionirala na poseban način”, ističe Botica. Knjiga “Povijest hrvatske usmene književnosti” podijeljena je na dva temeljna poglavlja – teorijski okviri književne usmenosti i povijesni pregled i poetika usmeno književnih vrsta.

Rudan Zatezalo
Verdana Rudan i izdavač Boško Zatezalo

U šestom paviljonu na centralnoj pozornici premjerno je predstavljen novi roman Amaruši Vedrane Rudan. To je još jedan od njenih romana u kojoj se junakinje bore za život na život i smrt. teme kao što su brak, preljub, odlazak, povratak, nezaposlenost, Afganista, ljubav – sve se vidi to kroz oči djevojčice Amaruši. I kritičari van Hrvatske ističu: – Vedrana Rudan provocira, ali to su istine koje pogađaju pravo mjesto. – Ili pak i ovo: – Vedrana Rudan piše oštro i beskompromisno, djelimično i vulgarno, i pritom do kraja uvjerljivo slika život u tranziciji.

07
Juergen Ehgartner, direktor Leykam international d.o.o.

Leykam international d.o.o., pav. 5, štand 15 b.
Predstavljamo Vam najnovija izdanja

♦ Katja Radoš-Perković, PREGOVORI S IZVORNIKOM. O hrvatskim prijevodima Goldonijevih komedija

♦ Boro Stjepanović, GLUMA I. RAD NA SEBI

♦ Slavija Kabić, NJEMAČKI KNJIŽEVNI DNEVNIK. Max Frisch, Marie Luise Kaschnitz, Peter Handke 

♦ Iva Hraste-Sočo, HRVATSKA – NACIJA KULTURE

♦ Ivana Keser Battista, FILM ESEJ

 

Ovo je dakle samo mali zapis, malo podsjećanje na netom otvoreni Inteliber. Kojega svakako valja posjetiti, uroniti u svijet knjiga, prelistati ih, kupiti poneku. Svi su dobrodošli…

Tekst i foto: Nives Gajdobranski