Utjecaj čitanja na mozak

citanje

citanje

Čitanje romana može izazvati stvarne i mjerljive promjene u mozgu koje mogu potrajati i do 5 dana nakon čitanja, objavili su znanstvenici

Novo istraživanje stručnjaka s američkog sveučilišta Emory pokazalo je da čitanje knjiga može osnažiti veze između moždanih stanica i trajne neurološke promjene, na sličan način kao mišićno pamćenje.

Promjene su uočene u lijevom temporalnom korteksu, dijelu mozga odgovornom za jezik, kao i u glavnoj osjetilnoj zoni mozga.
Neuroni te zone povezani su s poticanjem svijesti da misli kako radi nešto što zapravo ne radi, fenomen poznat kao simulirana spoznaja.

Primjerice, samo zamišljanje da trčimo može aktivirati neurone povezane s trčanjem.

“Neurološke promjene koje smo otkrili, povezane s tjelesnim osjećajem i sustavom pokreta, ukazuju na to da vas čitanje romana može transportitati u tijelo protagonista”, rekao je profesor neurologije Gregory Berns, glavni autore studije.

“Otprije smo znali da vas dobra priča može, u prenesenom značenju, uvesti u kožu nekog lika. Sada znamo da se nešto događa i nešto na biološkoj razini”, dodao je Berns. (Hina)