Ustavni suci podijeljeni oko referenduma o braku

Ustav Republike Hrvatske

Ustavni suci vrlo bi skoro trebali odlučiti hoće li, na zahtjev skupine građana, ocjenjivati ustavnost unošenja u Ustav definicije braka kao životne zajednice muškarca i žene, o čemu za sada imaju podijeljena mišljenja

Dio sudaca, kako se neslužbeno doznaje, smatra da bi se Sud trebao oglasiti u povodu prijedloga građana i to što prije, s obzirom na to da je referendum raspisan već za 1. prosinca. Uvjereni su da bi se Ustavni sud morao jasno očitovati o tome što bi ustavna definicija braka kao životne zajednice muškarca i žene značila za prava LGBT manjine u Hrvatskoj.

S druge strane, dio ustavnih sudaca smatra da jedino Sabor može zatražiti ocjenu ustavnosti referndumskog pitanja. S obzirom na to da je Sabor odbio takvu mogućnost, Ustavni sud nema se pravo miješati, tumači dio sudaca, koji ‘smiješnim’ naziva tumačenje o hijerarhiji propisa, odnosno da je brak zakonska materija koja se ne može unositi u Ustav.

Predsjednik Sabora Josip Leko jutros je za HTV komentirao medijska nagađanja da se Ustavni sud sprema srušiti saborsku odluku o raspisivanju referenduma i da su ustavni suci ‘zgroženi’ što Sabor nije zatražio ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja. U demokraciji je neobično važno da sve demokratske institucije snose svoj dio odgovornosti za ono što je predviđeno Ustavom. To znači da se nitko ne može isključivati ili se naći uvrijeđenim zato što svatko radi svoju zadaću. Hrvatski sabor je, u skladu s demokratskim standardom, većinom glasova odlučio da je to pitanje koje treba ići na referendum, a što će raditi Ustavni sud u skladu sa svojim ovlastima, svojim nadležnostima, ja ne bih špekulirao, rekao je Leko u emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

Na tu temu Leko je govorio i u emisiji Hrvatskog radija S Markova trga. Rekao je kako je Sabor odluku o raspisivanju referenduma o tome hoće li u Ustav ući definicija da je brak zajednica muškarca i žene donio u skladu sa svojim nadležnostima, ocjenom i odgovornošću i time ispunio svoju ustavnu obavezu, a Ustavnom sudu treba prepustiti da sam odluči o građanskoj inicijativi U ime obitelji. Prepustimo Ustavnom sudu, bez ikakve emotivnosti ili poticanja, da u skladu sa svojom odgovornošću odluči o toj inicijativi, rekao je. O kojim je još temama Leko govorio doznajte u snimci emisije.

Vladimir Šeks (HDZ) uvjeren je da Ustavni sud više nema mogućnosti ocjenjivati ustavnost referendumskog pitanja, ali ni saborske odluke o raspisivanju referenduma. Po mom pravnom shvaćanju, Ustavni sud više nema mogućnost ocjenjivanja odluke Hrvatskog sabora o raspisivanju referenduma, o čemu se špekulira u medijima. Po Ustavnom zakonu o Ustavnom sudu, ustavnost referendumskog pitanja Ustavni sud može ocijeniti jedino na zahtjev Sabora, a Sabor je odbio takav prijedlog zastupnice Jadranke Kosor, rekao je Šeks Hini.

Dodao je da Ustavni sud samoinicijativno može ispitivati tek zakonitost i ustavnost tijeka referenduma, što ne znači da može naknadno ispitivati ustavnost sadržaja referendumskog pitanja. Medijske napise o tome da se Ustavni sud sprema srušiti referendum Šeks smatra pritiskom na Ustavni sud. I njegov šef stranke Tomislav Karamarko smatra da se vrši medijski pritisak na Ustavni sud.

Laburist Dragutin Lesar tumači da je odluka o raspisivanju referenduma pravni akt te da Ustavni sud ima mogućnost tu odluku staviti na razmatranje. Upozorio je da zahtjev za ocjenu ustavnosti, koji se, za razliku od prijedloga građana, razmatra po žurnoj proceduri, uz Sabor po Ustavu mogu podnijeti i predsjednik Republike, Vlada, petina zastupnika ili saborsko radno tijelo.

Jozo Radoš (HNS) smatra da Ustavni sud ima pravo preispitati ustavnost saborske odluke o raspisivanju referenduma, budući da je ovlast Ustavnog suda procijeniti ustavnost svakog akta koji donese Sabor. Sada se otvara mogućnost da se postavi pitanje spora između odluka dvaju najviših tijela (Sabora i Ustavnog suda), što u predstojećim izmjenama Ustava treba otkloniti, rekao je.

Predsjednik saborskog Odbora za Ustav Peđa Grbin (SDP) nije htio nagađati što će poduzeti Ustavni sud. SDP-ovi zastupnici danas su neslužbeno tumačili da Ustavni sud može samoinicijativno ili na prijedlog građana ocijeniti ustavnost saborske odluke o raspisivanju referenduma ili samog referendumskog pitanja. (Foto: Wikipedia, HRT)