Uspjeh ili nova omča oko vrata?


 
Jučer smo se zadužili (HEP u 100%-tnom državnom vlasništvu) za novih 500 milijuna dolara (gotovo 3 milijarde kuna), iako u Vladi i HEP-u uporno tvrde da nije riječ o dugu. Zanimanje investitora za HEP-ove obveznice bilo je golemo i moglo ih se prodati čak i šest puta više od onog što je ponuđeno i tako dobiti gotovo 18 milijardi kuna
To je za Vladu izniman uspjeh, koji vraća povjerenje investitora u Hrvatsku. Ovo su samo najkvalitetniji investitori i to samo znači da će HEP od sutra biti pod posebnim povećalom, svaka njegova stavka, svaki ugovor, svako njegovo ulaganje će biti po svjetskim pravilima, izjavio je vidljivo zadovoljan u Dnevniku 3 HTV-a prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić.

Međutim stručnjaci i sindikati ne dijele njegov optimizam. U videoprilogu pogledajte što o svemu kažu predsjednik Uprave HEP-a Zlatko Koračević, financijski stručnjak Željko Kardum, predsjednik Hrvatskog udruženja menadžera CROMA Vladimir Ferdelji i predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

I dok se mi i dalje zadužujemo, njemačka kancelarka Angela Merkel smatra da će trebati pet ili više godina da se nadvlada eurokriza. Pa tko preživi, pričat će jesu li ovi milijuni bili omča oko vrata ili uspješna investicija koja je dovela do boljeg života hrvatskih građana.