Skip to content

Uskoro: 23. CROATIA REDIVIVA, Selca na otoku Braču

stambuk

U očekivanju izbora novoga ovjenčanika

U Selcima na otoku Braču održat će se 23. svehrvatska jezično-pjesnička smotra Croatia rediviva ča-kaj-što. Obilježavajući 70. obljetnicu paljenja Selaca od talijanske okupacijske vojske 9. kolovoza 1943. Croatia rediviva održat će se na sam spomendan, u petak 9. kolovoza u 21 sat. Izim Selaca koja su najviše stradala i pretvorena su u ruševine, spaljeno je i pet inih bračkih mjesta (Novo Selo, Gornji Humac, Pražnica, Pučišća, Bol). Selca, prelijepo kameno mjesto s osobinama grada, usprkos herojskim naporima domoljubnog načelnika Općine Selca, Ivana Štambuka, da spriječi fašističko paljenje, uništena su u potpunosti. Gorjela su tri dana i tri noći i tako postala obilježena zauvijek. Od spomenutog barbarskog čina nisu se nikada potpuno oporavila i još uvijek su gradić s pedesetak ruševina. Hrvatski pjesnici čitat će pjesme po vlastitu izboru, sa zamolbom da preferiraju pjesme katastrofe i nesreće, a prošlogodišnji poeta oliveatus Ante Stamać, nakon otkrivanja njegove ploče na Zidu od poezije kao prvi predstavit će se publici. O njegovu djelu zborit će Tonko Maroević.

Manifestaciju Croatia rediviva utemeljio je dr. Drago Štambuk 1991. godine gradeći je na ideji trojstvenosti i koineizacije hrvatskoga jezika. Organizatori manifestacije jesu: Udruga Croatia rediviva, Općina Selca, KUD Hrvatski sastanak i Društvo hrvatskih književnika, a jednog od pjesnika (iz svih triju hrvatskih književnih idioma: ča- kaj- što) ovjenčava se Maslinovim vijencem pa dotični/a postaje poeta oliveatus (olivatus). Dvadeset i dvoje dosadašnjih ovjenčanika predstavljeno je mramornim pločama na Zidu od poezije, na središnjem selačkom trgu, s uklesanim stihovima po utemeljiteljevom ili vlastitom izboru. Njih dvadesetero predstavljeno je svojim stihovima i u četiri knjige Maslinovih vijenaca, u svakoj po pet, pod uredništvom i u izboru utemeljitelja smotre.

Oliveati su od 1991, redom: Zlatan Jakšić, Drago Štambuk, Jakša Fiamengo, Božica Jelušić, Vesna Parun, Luko Paljetak, Tonko Maroević, Ivan Golub, Vlasta Vrandečić Lebarić, Slavko Mihalić, Dragutin Tadijanović, Zvonimir Mrkonjić, Petar Gudelj, Sonja Manojlović, Tatjana Radovanović, Mate Ganza, Joško Božanić, Mladen Machiedo, Milko Valent, Zoran Kršul, Igor Zidić, Ante Stamać.

Obilježavanje 70. rođendana ovjenčanika iz 1996. Luka Paljetka

U povodu 70. obljetnice paljenja Selaca obilježit će se istovremeno 70. obljetnica rođenja Luka Paljetka (i o njemu zbori Tonko Maroević ), te onih koji već stigoše do spomenute životne brojke, a sudjelovat će ove godine.

paljetak
Luko Paljetak (Foto: Nives Gajdobranski)

Pjesnici nastupaju na Trgu Stjepana Radića, popularnoj selačkoj Pijaci, u petak, 9. kolovoza u 21 sat. Večer započinje pozdravnim govorom utemeljitelja Drage Štambuka i novoga načelnika općine Selca Ivana Marijančevića. Slijedi otkrivanje ploče prošlogodišnjeg oliveatusa Ante Stamaća, osvrta Tonka Maroevića na njegovo djelo i Stamaćevo čitanje vlastitih stihova, te nastupi sudionika. U pauzi vijećanja i izbora ovjenčanika – kraći glazbeni nastup, nakon čega utemeljitelj ovjenčava maslinovim vijencem 23. poetu oliveatusa, čija će se ploča naknadno podići na Zid od poezije.

Sljedećega dana, u subotu, 10. kolovoza, na istom mjestu, održat će se program Štambuk 300, posvećen 300. obljetnici dolaska prvoga Štambuka u Selca na otok Brač u organizaciji Udruge Štambuk.