Skip to content

USKOK istražuje ulogu Stipe Mesića u aferi Patria!


 
 

Od Josipovićevog ureda istražitelji zatražili podatke o tome tko je dolazio u ured za vrijeme dok je Mesić bio predsjednik

 
Prema informacijama koje smo dobili iz pouzdanog i dobro upućenog izvora iz pravosudnih tijela, USKOK je od Ureda predsjednika zatražio podatke o posjetama Pantovčaku iz doba kad se odlučivalo o dobavljaču oklopnih vozila za Hrvatsku vojsku. Dakako, u to vrijeme u fotelji predsjednika nije sjedio Ivo Josipović, već Stipe Mesić.
Prema našim informacijama, istražitelji USKOK-a krenuli su tim pravcem jer je tijekom istrage netko pokazao prstom na bivšeg predsjednika, no to dakako nipošto ne znači da postoje dokazi da je Stipe Mesić bio umiješan u neke koruptivne radnje. 

Mesić bi zasigurno javno reagirao na ovakvu informaciju, kao što je s našim portalom surađivao uvijek do sada, no njegovu izjavu ovaj put ipak još nismo uspjeli dobiti, jer je on na dvotjednom putu u inozemstvu, a u njegovom uredu dali su nam samo generički odgovor.

 
– Ni službeno ni neslužbeno nemamo nikakvih informacija. Nije nas kontaktirao USKOK, kao što nas nije kontaktirao ni Ured aktualnog predsjednika. Nemamo nikakvih saznanja o upletenosti bivšeg predsjednika Stipe Mesića u aferu Patria – rekao nam je Tomislav Jakić iz Ureda bivšeg predsjednika. 

Na Pantovčaku, sasvim očekivano, također nije bilo moguće dobiti službenu potvrdu ove informacije.

– Sukladno Zakonu o kaznenom postupku i Zakonu o Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta radnje koje prije i za vrijeme istrage poduzme USKOK su tajne pa Ured Predsjednika RH ne može komentirati provođenje tih radnji – kazala nam je Danja Silović Karić iz Ureda predsjednika Ive Josipovića. No, u točnost naše informacije nema baš ni najmanje sumnje, ostaje ‘samo’ ključno pitanje – do koga istražitelji USKOK-a na ovaj način zapravo žele doći.

Iako svi koji su tijekom ove afere prozvani tvrde da je to ‘posao bez mrlje’ te da je izabran najbolji ponuđač, istragu o korupciji prilikom prodaje Patrijinih oklopnih vozila pokrenuli su finski istražitelji, koji očito smatraju da je podmićivanje bila rutinska rabota prilikom prodaje finskog oružja i opreme u inozemstvu, a podsjećamo, prema ljestvici Transparency Internationala, radi se o zemlji koja je na samom svjetskom vrhu kad se radi o netoleranciji prema korupciji. Da finski istražitelji nisu pokrenuli istragu, malo je vjerojatno da bi bilo slovenski bilo hrvatski istražitelji ikad našli dovoljno indicija za kopanje iza fasade sjajno obavljenog posla.

Istraga se brzo proširila na Austriju, Sloveniju i Hrvatsku, a na udaru pravosuđa našle su se osobe iz samog vrha vlasti, u Hrvatskoj bivši ministar obrane Berislav Rončević, a u Sloveniji bivši i sadašnji premijer Janez Janša. Stipe Mesić je pak po prirodi stvari ‘upleten’ u aferu Patria, jer je kao formalno vrhovni zapovjednik oružanih snaga RH svakako bio upućen u proces odabira najboljeg ponuđača. Kad kažemo da je ‘upleten’, naravno, ne sugeriramo da je njegova uloga bila negativna, dapače, mogla je biti i pozitivna.

No, tko je sve u tom razdoblju lobirao u njegovom uredu? Posao predsjednika RH u većoj mjeri se i sastoji upravo od toga da svakodnevno prima razne interesne skupine, a to svakako ne isključuje ni one koji su financijski zainteresirani za zaključivanje poslova u Hrvatskoj ili pak za otklanjanje brojnih prepreka u investicijama. Koliko je medijima poznato, Mesić je o Patriji razgovarao s finskom predsjednicom i finskim generalima.

Sasvim je vjerojatno da su i predstavnici Patrije bili kod predsjednika, a i on sam javno je govorio o kontaktima s čelnicima finske kompanije. Lani je tako javnosti otkrio da su ga oni upozorili da je netko iz Hrvatske, nakon što je posao već bio pred potpisivanjem, pokušao iznuditi proviziju. No, konačna odluka na koncu je ipak donesena u MORH-u, a ne na Pantovčaku, pa ostaje pitanje koliko je Mesić stvarno imao utjecaja. Austrijski poduzetnik Walter Wolf, osumnjičen kao posrednik u koruptivnim radnjama izjavio je pred istražnim sudom da bi Mesić sasvim sigurno znao za korupciju, da je nje u ovom poslu bilo.

Podsjetimo, Mesić je više puta javno rekao da je finska ponuda bila najbolja te da je zaključen sjajan posao, u kojem će koristi imati i hrvatski Đuro Đaković. No, ono što je samo na prvi pogled apsurdno u ovom slučaju je da je Patria doista mogla biti najbolji ponuđač, no to uopće ne isključuje mogućnost ili čak vjerojatnost da je pri zaključivanju ugovora netko ubrao proviziju. Jer u zemlji čuda nije nimalo nemoguće da vam se dogodi da ako niste spremni platiti proviziju – na koncu bude izabran skuplji ponuđač.


Izvor: Ivan Hrstić, Vanja Deželić / Politikaplus.com

Akademija-Art