Đuro Vidmarović
Križni put Tomislava Marijana Bilosnića kao pobjeda svjetla nad tamom


Pogledajte galeriju radova!

„Križni put“ Tomislava Marijana Bilosnića, ne samo što otkriva autora kao pjesnika snažnoga poetskoga rukopisa, već ga otkriva i kao slikara kadrog prikazati dramu posljednjih sati života Isusa Krista. U ovome slučaju pjesnik je pravilno postupio kada je vlastito književno djelo upotpunio i vlastitim slikarskim prilozima. Naime, teško bi netko drugi mogao ući u emocionalni sklop i fenomen nadahnuća Pasijom kao autor osobno. I sreća je što su se ovom prilikom u istoj osobi našli pjesnik i slikar. 

Tomislav Marijan Bilosnić prikazujući scene Križnoga puta želi shvatiti, ponirati i sudjelovati u Kristovom martiriju, doživljavajući Njegov križ kao svoj Križ, Njegovu patnju, kao vlastitu. Suobličenje s Kristovom osobom Boga i čovjeka, u trenucima muke na koju su ga osudili ljudi zbog kojih je došao na ovaj svijet, kako bi upravo osobnom patnjom ljude iskupio, najtragičniji su trenuci u povijesti ljudskoga roda. Suobličiti se s Kristom, primiti njegov križ na svoja leđa, biti bar na trenutak Šimun Cirenac, dar je kojim su nagrađeni samo izuzetni ljudi. Među njima su umjetnici među prvima.

Bilosnić je svojim slikama Križnoga puta pokušao biti svjedokom i sudionikom toga. Njegove su slike na tragu Šagalovoga doživljaja svijeta i neponovljive ekspresivnosti skromnoga franjevca Ambrozija Testena. Ma koliko crni, bolni, nervozni, čak i ljutiti namazi Bilosnićeva kista djelovali zastrašujuće, jer proizvode u gledatelja doživljajnu jezu, toliko je Kristov lik uvijek svijetao, proziran, apsolutno čist i apsolutno nevin. On je Svjetlo u tami, Luč koja je obasjala svijet. Okupan tim Svjetlom umjetnik je pronašao svoju luč.

Akademija-Art.hr
11.04.2011.