Uplata doprinosa mogla bi biti i bolja


 

Uvjet da se plaća i doprinosi moraju isplaćivati istodobno već je dao rezultate
 

Dosad je bilo 46 tisuća poslodavaca koji nisu isplaćivali doprinose, a sada ih je 32 tisuće. S liste tzv. loših poslodavaca izuzeto je gotovo 13.800 poduzetnika s oko 105 tisuća zaposlenih, od čega ih je oko pet tisuća uplatilo dug za doprinose, doznaje se u Poreznoj upravi.
 
I u zadnjim danima travnja s liste loših poduzetnika je skinuto njih oko 12.500 koji su ili dostavili obrasce, odobren im je reprogram duga, ili su platili doprinose, a ti koji su izuzeti zbog plaćanja duga su uplatili 17,5 milijuna kuna doprinosa.

Poreznici su zaprimili i 4.910 zahtjeva za jednokratnom otplatom duga, uz otpis kamata, s ukupnim iznosom glavnice od 523 milijuna kuna, a kamate 284 milijuna kuna. Do 4. svibnja uplaćeno je 27,5 milijuna kuna duga, a otpisano 5,2 milijuna kuna kamata. U Ministarstvu ocjenjuju kako je riječ o malim iznosima, s obzirom na ranije procjene da bi se od ukupno 50 milijardi duga za poreze i doprinose moglo naplatiti pola, ili oko 25 milijardi kuna.

U Ministarstvu financija očekuju da će se do ljeta donijeti i zakon o financijskom poslovanju, a očekuju i da će do početka lipnja biti donijete izmjene Općeg poreznog zakona koje uz ostalo trebaju omogućiti i objavu poreznih dužnika. Do početka srpnja očekuje se i zakonsko rješenje o uvođenju fiskalnih blagajni.

Izvor: HRT

Akademija-Art