Upečatljiv početak Marimba Weeka uz Kaia Strobela i The Wave Quartet

wave quartet 2

Marimba Week pod vodstvom Ivane Bilić postao je sastavni dio Samoborske glazbene jeseni, a ove godine održava se po peti puta. Kao i obično, planirano je niz koncerata poznatih udaraljkaša, ali i polaznika Masterclassa, kojima će znanje prenositi Ivana Bilić, Tatiana Koleva, Eric Sammut, Cengiz Bayoglu i MARACA2. Novost ove godine je predstavljanje djela za marimbu slavenskih skladatelja te predstavljanje mladih skladatelja udaraljkaša.

Na početku ljubitelji udaraljki mogli su 7. listopada uživati u koncertu prošlogodišnjeg finalista Međunarodnog marimbističkog natjecanja u Salzburgu Kaia Strobela te The Wave Quartet.

kai strobel 2

Kai Strobel odrastao je u obitelji glazbenika i već je sa šest godina počeo učiti udaraljke. Visoku školu za glazbu u Stuttgartu upisuje 2008., a trenutno studira na privatnom sveučilištu Anton Bruckner u Linzu. Osvojio je brojne nagrade na marimbističkim solo natjecanjima. Za samoborski koncert odabrao je skladbe Prelude br. 1 Emmanuela Séjournéa, Three Moves Paula Lanskya, Los Paraguas Federica Chueca te Merlin Andrewa Thomasa.

wave quartet 3

Potom je The Wave Quartet oduševio izvedbom skladbi The Wondering Kind Josha Grobana, Danza non Danza Daniela Wirtza, Stingove Message in a Bottle, četiri skladbe Astora Piazzolle – Fuga Y Misterio, Tanguedia, Libertango i La Muerte del Angel, a za kraj slijedila je odlična izvedba skladbe Diablo Rojo Rodriga y Gabriella. To je rezultirano frenetičnim pljeskom i dodatnim izvedbama, koje su protekle i u posve drugačijem izričaju francuskog baroka. The Wave Quartet djeluje od 2008. godine, a čine ga osnivač Bogdan Bácanu, Vladimir Petrov, Emiko Uchiyama i Christoph Sietzen. Poseban interes kvartet iskazuje za izvedbe barokne glazbe, a održavaju majstorske tečajeve na brojnim sveučilištima i festivalima.

wave quartet 4

Samoborska glazbena jesen nastavlja se 8. listopada koncertom Tatiane Koleve na marimbi u dvorani Pučkog otvorenog učilišta od 18 sati, a u 20 sati u crkvi svete Anastazije bit će proglašenje pobjednika 10. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić i koncert prošlogodišnje pobjednice Tanje Sonc na violini, koja će uz Cantus Ansambl svirati i skladbu Anđelka Klobučara Etida za violinu i gudački kvintet, posebnu pisanu za ovu prigodu.