Uoči izložbe u Bruseum/Neue Galerie Graz


 

Kad Günter Brus surađuje s drugim umjetnicima…

 
Odaslan je poziv na konferenciju za novinare | „Zusammenwerken – Zusammenwirken. Zajednički radovi Güntera Brusa s drugim umjetnicima od 1970-ih godina“.
 
A konferencija se održava u Grazu 11. svibnja u 10.30 sati, mjesto je Joanneumsviertel, Auditorium, 8010 Graz. Izložba Zajednički radovi Güntera Brusa s drugim umjetnicima od 1970-ih godina održat će se u BRUSEUM/Neue Galerie Graz – Universalmuseum Joanneum. Otvorenje izložbe je 11. svibnja, traje od toga dana pa sve do 2. rujna, a kustosi su Roman Grabner iAnke Orgel.

Od ranih 70-ih godina prošloga stoljeća Günter Brus surađuje i s drugim umjetnicima. U zajedničkim radovima većinom nastaju ciklička djela kao reakcija na ono što mu je drugi umjetnik zadao i manifestiraju se kao formalna ili sadržajna refleksija zadanoga.

Zahvaljujući velikodušnim donacijama Güntera Brusa i Dominika Steigera, BRUSEUM raspolaže gotovo cjelokupnim ciklusom Jeden jeden Mittwoch. Ein Zwoman (1974.) (Svaku, svaku srijedu. Dvočovjek) te dvojice umjetnika koji predstavlja rani primjer slikovne poezije. Jedan je umjetnik svaku srijedu dobivao poštu od drugoga u obliku grafike formata A4 s tekstovima i slikama, na koju je zatim reagirao. Na taj je način nastalo više od 100 listova.

Uz to će biti prikazani zajednički radovi Güntera Brusa s Arnulfom Rainerom, Jörgom Schlickom, Ottom Muehlom i Hermannom Nitschom iz vlastite zbirke, nadopunjeni posuđenim radovima iz drugih zajednički projekata, između ostaloga s Christianom Ludwigom Atterseeom i drugim umjetnicima mlađe generacije, od 70-ih godina prošloga stoljeća do danas.

Nives Gajdobranski

Akademija-Art