Univerzalni muzej Joanneum Graz: programi u 2012. godini

Od izložbi i stalnih postava do predstavljanja brojnih umjetnika


Univerzalni muzej Joanneum iz Graza, Mariahilferstraße 4, u Austriji ima vrlo zanimljiv program u 2012. godini
Počnimo s izložbom Moderna: Samoubojstvo umjetnosti? – u svjetlu zbirke galerije „Neue Galerie Graz“ Joanneumsviertel, Neue Galerie Graz. Izložba traje do 2. rujna, a kustosi su Peter Weibel, Christa Steinle i Gudrun Danzer.
U radikalnoj je moderni sve što je do tada bilo naslikano, dakle samo reprezentirano, zamijenjeno stvarnošću i realnim stvarima – to je teza prema kojoj je koncipirana izložba zbirke „Neue Galerie Graz“ povodom otvorenja galerije u Muzejskoj četvrti Joanneuma. Na progon predmetnog svijeta iz slikarstva i uvođenje apstrakcije Marcel Duchamp je reagirao uvođenjem predmeta, tzv. ready mades, u umjetnost. Kasnije su slike ljudskoga tijela zamijenjene akcijama ili performansima, umjesto naslikanih krajolika nastao je Land Art, umjesto naslikanih mrtvih priroda pojavili su se asemblaži i instalacije. Taj fundamentalni prijelaz iz reprezentacije u realnost „Neue Galerie Graz“ reflektira vlastitim fondom – umjetnošću iz razdoblja od 1800. godine do danas, preispitujući ovu tezu u deset poglavlja pod nazivom: linija – boja – svjetlost – glazba/ton – pokret/kinetika – krajolik – mrtva priroda – interijer/skulpturni namještaj – medijska stvarnost – interakcija između umjetničkog djela i promatrača – tijelo. U katalogu (u izdanju kuće Hatje Cantz) prikazano je svih 400 djela i popraćeno esejom i teorijskim tekstovima o svakom poglavlju koje su napisali Peter Weibel, Christa Steinle i Gudrun Danzer.

Muzej za Güntera Brusa, Joanneumsviertel, BRUSEUM do 9. travnja nudi posredstvom kustosa Anke Orgel i Petera Weibela „Neue Galerie Graz“. U Joanneumskoj četvrti javnosti će biti predstavljena opsežna zbirka djela austrijskog umjetnika Güntera Brusa u novoosnovanom BRUSEUM-u. Izložba naglašava međunarodno značenje Güntera Brusa kao „panartista odnosno poliartista renesansne veličine“ (Peter Weibel), predstavljajući javnosti izbor iz različitih razdoblja i faza umjetnikova stvaranja: od bečkog akcionista do slikara, crtača, slikara poezije i spisatelja. Uz rane neformalne radove i fotografske i filmske dokumentacije akcija izvedenih između 1964. i 1970. godine, koje odražavaju njegovu međunarodnu važnost kao umjetnika prikazivanja body-artom, odabranim se primjerima predstavlja i Brusova radikalna, postakcionistička faza ranih 70-ih godina 20. stoljeća. Slikovna poezija, crteži i grafike daju pregled njegova stvaralaštva od 70-ih godina naovamo, naglašavajući kompleksnost njegova umjetničkog rada i njegovo značenje kao umjetnika svjetskoga glasa. Fond BRUSEUM-a dokumentiran je i u opsežnoj publikaciji.
U Neue Galerie Graz na katu do 9. travnja, pod nadzorom kustosa  Petera Weibel, Günthera Holler-Schustera, predstavljaju umjetnika Hansa Holleina koji korespondira s idejom univerzalnog muzeja i koji je povezan s poviješću „Neue Galerie Graz“. Izabran je Hans Hollein je kao slikar, dizajner i arhitekt univerzalni umjetnik. Godine 1972. tadašnji ga je voditelj „Neue Galerie“ Wilfried Skreiner predstavio na Venecijskom bijenalu. Hollein je kao arhitekt stekao svjetsku slavu, jedini je Austrijanac dobitnik Nagrade Pritzker i predsjednik Bijenala arhitekture u Veneciji. Njegovo rano umjetničko stvaralaštvo, koje je, između ostaloga, bilo izlagano u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku i u pariškom Centre Pompidou, ostalo je pomalo nezamijećeno iako je radio sa značajnim umjetnicima kao što su Christo, Oldenburg i Beuys. Izložba prvi put ovako sveobuhvatno javnosti predstavlja cjelokupno stvaralaštvo Holleina kao umjetnika, dizajnera i arhitekta, a nadopunjena je i opsežnom publikacijom.

Michal Kienzer i njegova izložba Logika i svojeglavost predstavljaju se u Kunsthaus Graz, Space01. Otvorenje izložbe je 2. ožujka, traje do 6. svibnja, a kustosica je Katrin Bucher Trantow. Štajerski umjetnik Michael Kienzer bavi se navikama gledanja: on ih dokida, dovodi do apsurda i pritom publiku vodi na putovanje u naizgled utvrđene i stalne konstrukcije svakodnevnoga znanja. U izložbi za prostor Space01 Kienzer će se pozabaviti samim prostorom i u svojim novim radovima precizno promotriti neuobičajeno.

Umjetnica Sofie Thorsen predstavlja se kroz izložbu Schnitt A-A’ u Kunsthaus Graz, Space02. Otvorenje izložbe je 2. ožujka,

Trajanje do 6. svibnja a kustosice su Katrin Bucher Trantow, Katia Huemer u suradnji s Diagonale 2012.
Danska umjetnica s bečkom adresom Sofie Thorsen pomno promatra forme oblikovane i obilježene kulturom. U svojim formalno vrlo precizno formuliranim filmskim i fotografskimradovima te crtežima Thorsen se bavi gradom i njegovom poviješću, prikazujući prostor kao izgrađenu povijest u njezinu političkom, društvenom i umjetničkom okruženju.
Izložba  Zajednički radovi Joanneumsviertel, BRUSEUM
Bit će otvorena 18. svibnja a trajat će do 18. kolovoza u obradi kustosice Anke Orgel.
Od ranih 70-ih godina prošloga stoljeća Günter Brus surađuje i s drugim umjetnicima. U zajedničkim radovima većinom nastaju ciklička djela kao reakcija na ono što mu je drugi umjetnik zadao i manifestiraju se kao njegova formalna ili sadržajna refleksija. Zahvaljujući velikodušnim donacijama Güntera Brusa i Dominika Steigera, BRUSEUM raspolaže gotovo cjelokupnim ciklusom Jeden jeden Mittwoch. Ein Zwoman (1974.) (Svaki svaki četvrtak. Dvočovjek) te dvojice umjetnika koji predstavlja rani primjer poetskih slika. Jedan je umjetnik svakoga četvrtka dobivao poštu od drugoga u obliku grafike formata A4 s tekstovima i slikama, na koju je zatim reagirao. Na taj je način nastalo više od 100 listova. Uz to će biti prikazani zajednički radovi s Arnulfom Rainerom, Jörgom Schlickom, Ottom Muehlom i Hermannom Nitschom iz vlastite zbirke, nadopunjeni posuđenim radovima iz drugih zajednički projekata, između ostaloga s Christianom Ludwigom Atterseeom i drugim umjetnicima mlađe generacije, od 70-ih godina prošloga stoljeća do danas.
Izložbe Zrcalni i minus-objekti i Cittadellarte i Zbirka medijske umjetnosti u Štajerskoj itd.
Autor Michelangelo Pistoletto predstavit će se kroz izložbu Zrcalni i minus-objekti. Otvorenje izložbe predviđeno je za 1. lipnja, trajat će do 6. listopada 2012., a kustos je Peter Pakesch.
Michelangelo Pistoletto, slikar, objektni i kazališni umjetnik i nastavnik, postao je poznat kao jedan od najznačajnijih predstavnika Arte Povera, a u međuvremenu je stekao i svjetsko priznanje zahvaljujući svojim ikonskim zrcalnim radovima. Zahvaljujući sudjelovanju na trigonu 1975. godine, samostalnoj izložbi u Künstlerhausu 1988. godine i različitim skupnim izložbama u Neue Galerie Graz i Kunsthausu Graz, Pistoletto je povezan i s Grazom i Austrijom. U skladu s njegovim zanimanjem za metafizička pitanja, za pretpostavke bivanja, za pokretače i ovisnosti unutar zajednice, njegovi se radovi uglavnom bave temama refleksije i ujedinjenja umjetnosti i svakodnevice u smislu cjelovitoga umjetničkog djela. Izložba započinje povijesnim radovima u „Neue Galerie“, proširuje se na prostor Kunsthausa i, nadopunjena najnovijim radovima, zapravo nudi sveobuhvatnu retrospektivu Pistolettova stvaralaštva.
Projekt Cittadellarte u Kunsthaus Graz, Space01 trajat će od 1. lipnja do 26. klovoza, kustosi su Katrin Bucher Trantow i Paolo Naldini. Michelangelo Pistoletto pokrenuo je Cittadellarte, otvorenu mrežu koja raščlanjuje i preispituje rad, odgoj, komunikaciju, umjetnost, prehranu, politiku, spiritualnost i gospodarstvo i kao stakleni mikrokozmos u prvi plan umjetničkog sustava, koji nema rigidnih podjela u područja i koji funkcionira po gospodarskim načelima, stavlja proizvodnju i zajedničku inspiraciju. Izložba u Kunsthausu Graz postaje življena utopija, pretvara sustav umjetnosti u otvoreno samopoluživanje i pritom stvara ideju modernog, izgrađenog planskog grada koji funkcionira prema pravilima tržišnog gospodarstva.
Izložba Zbirka medijske umjetnosti u Štajerskoj otvara se 15. lipnja i traje do 3. prosinca, a kustosi su Günther Holler-Schuster, Katrin Bucher Trantow i Katja Huemer.
„Neue Galerie Graz“ posjeduje izvanrednu zbirku fotografija i video-snimki. U izložbama Rückblende (Retrospektiva) (2007.) i Rewind/Fast Forward (2009.) te su zbirke prvi put prikazane u cijelom njihovu obujmu, pri čemu je stavljen naglasak i na kvantitetu kako bi se pokazalo koliki je sakupljački trud galerija uložila.
Izložba Sammlung Medienkunst Steiermark (Zbirka medijske umjetnosti u Štajerskoj) (2012.) u prostorima Kunsthausa Graz želi prikazati još jedan segment iz ove vrlo slojevite zbirke. Ovaj put je namjera prikazati instalacije i radove načinjene od izložaka iz obaju područja umjetnosti, počevši s predimenzioniranim formatima koji otvaraju sliku prema prostoru sve do stvarnih trodimenzionalnih koncepata koji dijelom računaju i s participacijom publike. Upravo u današnje vrijeme, kada se koriste najrazličitiji slikovni mediji koji su do te mjere promijenili stvarnost da se čovjek već općenito osjeća prenesenim u virtualni medijski prostor, bavljenje transformacijom slike u slikovni prostor vrlo je bitna tema. Oblici proširene stvarnosti i virtualnosti sastavni su dio svakodnevice. Umjetnost je s jedne strane odraz te i takve stvarnosti, a s druge je uvijek nekoliko koraka ispred nje, pridonoseći drugačijem doživljaju stvarnosti.
Arhitektura Kunsthausa Graz svojim skulpturalnim karakterom lišenim svake ortogonalnosti potvrđuje ta razmišljanja i tako postaje dodatna dimenzija izložbe.
Izložba Subverzivno slikarstvo (radni naslov) otvorit će se 21. rujna 2012. a trajat će 3. veljače 2013. Projekt je to u sklopu Štajerske jeseni. Uz teme koje će se ove godine preispitivati u sklopu Štajerske jeseni bit će koncipirana izložba s različitim slikarskim pozicijama kojom će se pokušati rasvijetliti pojam subverzivnoga u mediju slikarstva.
Vrijedi napomenuti da se Sammlungsausstellun Stalni postav zbirke Joanneumsviertel, Neue Galerie Graz, prizemlje otvara 19. listopada. Stalnu izložbu kao kustosi ptposuju Peter Peer, Gudrun Danzer, Günther Holler-Schuster i Anke Orgel. Galerija „Neue Galerie Graz“ od 60-tih je godina prošlog stoljeća svojom izložbenom i sakupljačkom djelatnošću pratila i dokumentirala razvoj različitih suvremenih umjetničkih pravaca. K tomu treba dodati segment umjetnosti 19. i ranog 20. stoljeća, čiji je temelj postavljen osnivanjem Joanneuma i koji je tijekom vremena bio redovito proširivan. Zbirka „Neue Galerie“ stoga je okupila različite umjetničke pravce i medije koji sežu od povijesnih do suvremenih, od lokalnih do međunarodnih. Zbirka sadrži predmete iz umjetničkih pravaca kao što su bidermajer, secesija, različiti (regionalni) oblici ekspresionizma i klasične moderne, sadrži djela predstavnika austrijskog i međunarodnog slikarstva nakon 1945. godine (između ostaloga iz tzv. „zemalja trigona“), bečkog akcionizma, medijske i konceptualne umjetnosti, itd., i to u potpuno različitim medijima kao što su slikarstvo, grafika, kiparstvo, fotografija, video i instalacija. Ta se različitost želi prikazati u Muzejskoj četvrti Joanneuma u okviru stalne, ali istovremeno fleksibilno osmišljene izložbe, što znači da će pojedinačni dijelovi izložbe u redovitim vremenskim razmacima biti zamijenjeni odnosno obnovljeni. Tako će se tijekom idućih godina publici moći predstaviti pregled cjelokupne zbirke, a takozvani „stalni postav“ kontinuiranim će izmjenama biti atraktivniji. Za budućnost je planirano proširenje izložbe na dio prostorija na katu.
Izložba Književno stvaralaštvo Joanneumsviertel, BRUSEUM bit će otvorena 5. listopada 2012. a traje do 17. veljače 2013. godine pod nadzorom kustosice Anke Orgel.
Književno stvaralaštvo Güntera Brusa 2009. je godine dodatno obogatilo zbirku BRUSEUM-a. Günter Brus u svojoj slikovnoj poeziji ukida granicu između književnosti i likovnih umjetnosti, baveći se već 30 godina spisateljskim radom. Uz brojne novinske članke i kolumne, od 1984. godine objavljeni su i neki njegovi romani i sabrani zapisi. Književno stvaralaštvo Güntera Brusa sastoji se od više od 700 bilježnica, rukopisa i koncepata s više od 20 000 ispisanih stranica koje su nastale od početka 70-ih godina 20. stoljeća. U tekstovima i bilješkama Günter Brus često razbija granice književnih rodova i žanrova: stihovi i proza stoje jedno do drugoga, dnevnički zapisi, dijalozi, aforizmi i razmišljanja stoje uz bilješke o svakodnevnim stvarima kao što su telefonski brojevi ili popisi za kupovinu.
Za Brusa je prije svega karakteristično književno načelo „nastavljanja pisanja“: (ne)homogeni tekstovi se stapaju, a da nisu odvojeni u poglavlja odnosno nemaju početak i kraj. Izmjenjuju se naredbe u upravnom govoru, dijalozi, citati i biografska razmatranja; novotvorenice, neduhovite šale i neobične dvostruke rime zaslužni su za jezičnu dosjetku i ironiju u Brusovim tekstovima. Ovom se izložbom ne predstavljaju samo povijest i način nastanka Brusovih književnih radova, već se dokumentira i njegov biografski i umjetnički razvoj. Brojne skice, crteži i bilješke također službe kao informativan izvor za genezu Brusove slikovne poezije.
Umjetnica Maria Lassnig predstavit će se korz Retrospektivu – Joanneumsviertel, Neue Galerie Graz, na katu. Otvorenje izložbe je 16. studenoga 2012. a zatvaranje 17. veljače 2013. Kustos je  Günther Holler-Schuster.
Maria Lassnig ubraja se među najznačajnije živuće austrijske umjetnice. Kada je 1970. godine prvi puta samostalno izlagala u Neue Galerie Graz, bila je poznata samo malom broju upućenih poznavatelja umjetnosti u Austriji. Ta je izložba, međutim, već tada pokazala njezinu povezanost s Grazom, s Neue Galerie Graz i Forumom Stadtpark, u kojem je stalno bila prisutna. Biografija Marie Lassing na nesreću je tipična za umjetnice te generacije – rođena je 1919. godine. Dugo je bila u sjeni muških kolega, iako su sadržaji i teme njezina rada bili u skladu s paradigmom ženske umjetnosti, nisu istovremeno bili podređeni isključivo feminističkim propitivanjima. Izložba u Neue Galerie Graz u retrospektivnom će obliku prikazati njezino cjelokupno stvaralaštvo na reprezentativnim primjerima. Stvaralaštvo Marie Lassnig u egzemplarnom obliku slijedi razvoj slikarstva između apstraktnog ekspresionizma i nove figuracije. Lassnig je bila predvodnica u mnogim područjima današnje umjetnosti. U izložbi ćemo velikim dijelom moći prikazati rijetko izlagana djela iz njezina ateljea, a taj će izbor biti dopunjen poznatim djelima posuđenima iz drugih muzeja i privatnih zbirki u zemlji i inozemstvu. Ovaj izložbeni projekt osim toga želi dati poticaj za izradu popisa njezinih djela i proučavanje njezina stvaralaštva.

Obilje zanimljivih izložbi i atraktivnih autorskih koncepcija, preko postojećih zbirki i predstavljanja brojnih umjetnika, nudi dakle Univerzalni muzej Joanneum iz Graza, Mariahilferstraße 4.

Nives Gajdobranski

Akademija-Art.hr