Skip to content

Unatoč upozorenjima Netanyahu mobilizira još 75 tisuća vojnika

I peti dan nastavljaju se žestoki izraelski napadi u pojasu Gaze, a sve je spremno i za izraelsku invaziju. Izraelski su zrakoplovi u nedjelju izvršili više od 300 borbenih djelovanja te su bombardirali zgrade Hamasove TV-postaje Al-Quds kada je ranjeno osam novinara, među njima i dopisnik saudijske satelitske TV postaje Al-Arabiye

 
U tim napadima uništeni su i uredi dopisništva na arapskom i hebrejskom jeziku ruske satelitske postaje Rusija danas.

Naime, napad na zgradu televizije stigao je ubrzo nakon što su na Hamasovoj televiziji, nakon demantija izraelske službene vlasti, prikazani ostaci srušene špijunske letjelice koju su srušili pripadnici Hamasa raketom zemlja-zrak. Unatoč upozorenjima izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu, koja stižu iz cijelog svijeta, a najviše od britanskog ministara vanjskih poslova Williama Haguea, da odustane od kopnenog napada jer će time Izrael izgubiti veliku međunarodnu podršku koju je dobio, premijer Netanyahu najavio je proširenje vojne akcije, mobilizirao 75 tisuća vojnika pričuvnog sastava te izrazio zadovoljstvo što su izraelski zrakoplovi u pet dana uništili više od 1000 ciljeva, među kojima i skladište naoružanja koje je Hamas dobio od Irana i Hezbollaha.

U izraelskim napadima na pojas Gaze u nedjelju je poginulo 14 Palestinaca među kojima i 18-mjesečna beba, dok je sedam Izraelaca ranjeno u raketnim napadima na izraelski teritorij. Palestinci su ispalili više od 200 raznih projektila na Izrael od kojih je pet  pogodilo glavni izraelski grad Tel Aviv. Prvi je put Hamas ispalio projektil M-75, koji ima domet od oko 80 kilometara, čime je izraelske vlasti prisilio da zatvore međunarodnu zračnu luku u Tel Avivu i preusmjere zrakoplove na tajni aerodrom na sjeveru Izraela.

Iznenađeni Izraelci
U međuvremenu, izraelska vojska blokirala je sve putove koji vode prema pojasu Gaze, a analitičari to smatraju znakom da bi uskoro mogla početi kopnena vojna akcija. Izraelski mediji, pozivajući se na visoke vojne izvore, najavili su da bi izraelska kopnena vojna akcija mogla početi u roku od tri dana, ali ono što ih najviše brine jest to što je njihova vojna obavještajna služba zakazala te im nije poznato s kakvim naoružanjem raspolaže Hamas, pogotovo nakon što je, na njihovo iznenađenje, na izraelski ratni brod koji je sudjelovao ratnim akcijama u pojasu Gaze ispaljeno pet projektila modela 107.
I dok se Izraelci pripremaju za veliku kopnenu ofenzivu, glasnogovornik brigade Ezz Din al-Qassam, vojnog krila Hamasa, Abu Obaida kazao je da je Hamas spreman suprotstaviti se i poraziti izraelsku vojsku ako ona ponovo pokuša okupirati pojas Gaze.
– Više od 900 raznih projektila uputili smo prema Izraelu – istaknuo je Abu Obaida napominjući da su njegove brigade, osim špijunske letjelice, srušile i bombarder lovac F-16.
Foto: Reuters
Izvor: Vecernji.hr